Hoeveel geld gaat de brug in de Oud Blaricummerweg nog kosten?
Hoeveel geld gaat de brug in de Oud Blaricummerweg nog kosten? Foto: Joost Lammers

Opknappen bruggetje leidt tot strop van vele tonnen

NAARDEN - Een conflict tussen de gemeente en een aannemer over de restauratie van het bruggetje aan de Oud Blaricummerweg gaat de gemeente veel geld kosten. De gemeente heeft een zaak tegen de aannemer verloren en moet nu betalen en dat terwijl de brug nog niet klaar is.

door Joost Lammers

Het is maar een kleine brug over het water tussen Naarden en Huizen, maar het is wel een hele dure brug aan het worden. Oorspronkelijk had de gemeente gerekend op 400.000 euro voor het onderhoud aan drie bruggen aan de Oud Blaricummerweg, maar dat bleek wat optimistisch becijferd. De wethouder moest daarom vorig jaar al 200.000 euro extra krediet aan de gemeenteraad vragen.

Kink in de kabel
Het werk zou in totaal 25 weken in beslag nemen, maar bij een zogenoemde 'rijbaanbrug', een rijksmonument, kwam er al een kink in de kabel. De werkzaamheden die in juli 2016 zouden moeten zijn afgerond, zouden met maanden worden vertraagd. De gemeente besloot daarop het contract met de aannemer op te zeggen.

Uitspraak
Die beslissing gaat Gooise Meren opnieuw veel extra geld kosten. Afgelopen november verloor de gemeente de aangespannen zaak bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Uit de uitspraak blijkt dat dat flink in de papieren gaat lopen.

De gemeente is veroordeeld tot betaling van 53.000 euro voor geleverd werk, 10.000 euro proceskosten en 1.600 euro incassokosten. Ook de bankgarantie van ruim 86.000 euro moet worden terugbetaald.

Kostenposten
Overige kostenposten voor de gemeente zoals advocaat- en advieskosten zijn hier nog niet eens in meegenomen. De gemeenteraad heeft de wethouder nu gevraagd te berekenen wat de totale kostenpost is, maar dan is het leed nog niet geleden. De brug is wel weer vrij voor verkeer, maar is met tijdelijke maatregelen verstevigd en zal dus opnieuw moeten worden aanbesteed. Opnieuw een rib uit het lijf. De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw.