De nieuwe voorzitter heeft wel oren naar een Voedselbankwinkel.
De nieuwe voorzitter heeft wel oren naar een Voedselbankwinkel. Foto: Bob Awick

'Een voedselbankwinkel, dat lijkt ons wel iets'

BUSSUM – De eisen voor het aanvragen van een voedselpakket bij de Voedselbank zijn per 1 januari versoepeld. Dat kan volgens de landelijke vereniging van voedselbanken omdat er meer voedsel beschikbaar is. Het doel is om meer cliënten te helpen die voorheen door de regels net buiten de boot vielen. Worden bij de Voedselbank Naarden, Bussum, Hilversumse Meent door de nieuwe regels ook hier extra cliënten verwacht?

door Jessica de Jong

Nee, is het antwoord van de kersverse voorzitter Paul Konings. Hij is niet bezorgd, weet eigenlijk nog niet wat ze precies kunnen verwachten. Door de regels kunnen alleenstaanden die 200 euro aan leefgeld hebben ook opeens een voedselpakket komen halen. Voorheen lag die grens op 180 euro. Leefgeld is het bedrag dat mensen overhouden van hun inkomen nadat vaste lasten als huur, energie en water ervan af zijn getrokken.

Hulpvraag
"Wij kunnen de hulpvraag nu goed aan. Iedere twee weken geven we een voedselpakket weg aan 94 huishoudens. In onze toptijd voorzagen we 180 huishoudens van een pakket. Daar hadden de vrijwilligers dan ook de handen aan vol natuurlijk."

Konings vertelt dat de voedselbank hier alweer tien jaar bestaat. Zelf is hij in juni 2016 als vrijwilliger gestart toen hij geen werk meer had. "Ik maak mij graag sociaal-maatschappelijk nuttig en ze vroegen of ik voorzitter wilde worden. Eerder deed ik hier al ervaring mee op in de kerk en bij AV Tempo. Het is mooi om te zien hoe je hier direct het verschil maakt."
Konings staat zelf ook nog te kijken wat er allemaal aan organisatie komt kijken bij een voedselbank. "Alles draait op wat men inbrengt. We hebben zo onze kosten door de huur van de ruimte, energiekosten voor de vriezers, de kosten van de busjes. We zijn kortom een heel vrijwilligersbedrijf geworden."

Geen klant zonder traject
"Natuurlijk bedienen wij lang niet iedereen die in armoede leeft. Veel mensen willen niet, schamen zich voor hun situatie of ontwijken ons. Wij lichten iedereen door en gaan op huisvisite voordat je in aanmerking komt. Geen klant zonder traject. We komen hele schrijnende gevallen tegen. Mensen die in het bos wonen of in een garage. Een voedselpakket is geen oplossing. Heel veel van onze klanten hebben te maken met gestapelde problemen: schulden, verslaving, geestelijke problematiek. We doen niet aan pappen en nat houden, we willen mensen op weg helpen. We zien dat 27 procent na 3 maanden weer bij ons weg is, 47 procent na een jaar en tien procent langer dan 3 jaar onze hulp nodig heeft. Die drie jaar is ook de max."

Onzeker
"We kunnen zeggen dat onze voedselbank goed draait. Zo wonen hier veel mensen die bereid zijn om te geven. Met name in november en december hebben wij een piek aan vrijwilligers die willen helpen. Heel fijn, maar het is jammer dat het niet structureel is. Alles rondom de voedselbank is onzeker en we zijn van heel veel factoren afhankelijk. Wat we altijd nodig hebben zijn vrijwilligers, voedsel en geld. En op alle drie de gebieden is het altijd maar afwachten hoe het zich ontwikkelt."

Landelijk wordt geëxperimenteerd met een winkelconcept. Een plek waar de klanten kunnen winkelen en pakken wat ze nodig hebben. "We onderzoeken de mogelijkheden, want het is nogal een verandering. Het betekent dat we vaker open moeten, dat er vaker eten opgehaald moet worden en dat brengt kosten met zich mee. Hopelijk zal hier eind van het jaar meer duidelijk over zijn."

Meer voedsel
Door het hele land ontvangen de voedselbanken meer voedsel. Dat komt doordat er afspraken zijn met supermarkten en door de Russische boycot. "We kregen heel veel peren, lof, wortels: allemaal vanwege de boycot. En de supermarkten, maar ook lokale winkeliers geven veel meer voedsel. Toch is een tweewekelijks pakket geen vetpot: je kunt er maximaal vier warme maaltijden mee koken."

De loods werd vorig jaar in gebruik genomen.