Floor deed al eerder ervaring op met het helpen in vluchtelingenkampen.
Floor deed al eerder ervaring op met het helpen in vluchtelingenkampen.

Floor Forrer (19) gaat als vrijwilliger aan de slag om vluchtelingen te helpen

Floor Forrer gaat over een week als vrijwilliger naar Duinkerken en deed een oproep voor hulpgoederen.

MUIDEN "Tenten, rollen biscuits, flesjes water, dekens, zeildoek, suiker en thee", de 19-jarige Floor Forrer somt zonder enige aarzeling op wat de vluchtelingen in Duinkerken allemaal nodig hebben. Afgelopen week plaatste ze een oproep op Facebook en kreeg flink wat gehoor. Maar genoeg om de gemiddeld 350 vluchtelingen die zich daar in de bossen bevinden te helpen, is het nog niet.

Floor volgt een opleiding voor verpleegkundige en het is niet de eerste keer dat ze naar het buitenland vertrekt om vluchtelingen te helpen. Vorig jaar was ze al in Griekenland en in Calais in Frankrijk. Ze kan ook dit keer maar kort blijven, want ze moet wel gewoon naar school en stage lopen. De veertiende vertrekt ze met een clubje andere mensen richting Duinkerken. Ze doet dat onder de vlag van de Live for Lives Foundation, die zich vooral richt op het vergroten van de leefbaarheid in vluchtelingenkampen in Europa. "De mensen slapen daar in bossen", vertelt Floor. "Kinderen, mannen en vrouwen. De politie komt een keer in de zoveel tijd en haalt dan de hele boel overhoop en brengt de meesten van hen naar de Spaanse grens." Maar ze komen al snel terug in de hoop de overtocht naar Engeland te kunnen maken, naar hun familie. Iets waar de Foundation zich volgens Floor helemaal buiten houdt. "Wij zorgen ervoor dat die mensen te eten en te drinken hebben en dat ze niet buiten hoeven te slapen." Ze vertelt verder dat er slechts één waterkraan is met koud water voor al die mensen. Vandaar ook de flesjes water.
Floor is 19 jaar en een van de jongste vrijwilligers. Officieel ligt de leeftijdsgrens op 20 jaar, maar ze schreef een uitstekende motivatiebrief. "Veel van mijn leeftijdsgenootjes zijn bezig met hun carrière of het kopen van een huis en dat vind ik ook oké. Maar ik doe dit." Waar die drive precies vandaan komt weet ze niet, maar de ervaring die ze als elfjarige in Australië had speelt zeker een rol. Als elfjarige heeft Floor een jaar met haar ouders in Australië gewoond en ze zat daar op een vluchtelingenschool met veel kindsoldaten. "Daar was een rainbowproject om die kinderen, door middel van toneelspel, van hun trauma af te helpen."
"Het gaat mij om het helpen van andere mensen. In Nederland loop ik bijvoorbeeld stage in de thuiszorg en ik wil na mijn studie ook graag werken in derdewereldlanden." Over een half jaar is ze klaar met haar opleiding en wil ze graag een half jaar klinische ervaring opdoen, zodat ze eigenlijk overal waar hulp nodig is aan de slag kan.
Wie Floor en de vluchtelingen wil helpen kan contact met haar opnemen via 06-49651616.

Hier zien we Floor omringd door dankbare kinderen.