De Seabin werd afgelopen vrijdag geïnstalleerd in het bijzijn van Nanke den Daas (r), directeur van de haven.
De Seabin werd afgelopen vrijdag geïnstalleerd in het bijzijn van Nanke den Daas (r), directeur van de haven. Foto: Maarten Feenstra

Drijvende prullenbak zuigt alle rommel uit het water bij jachthavens

Een prullenbak die kilo's plastic en andere rotzooi uit het water vist. In Muiderzand is hij er al en grote kans dat hij ook in Jachthaven Naarden komt.

MUIDEN De eigenaar van Marina Muiderzand en Jachthaven Naarden, heeft de primeur in Nederland te pakken: een drijvende prullenbak die de rommel uit het water moet zuigen. Deze eerste drijvende prullenbak, de zogenoemde Seabin, ligt in Marina Muiderzand. Maar ze willen het zeker niet bij deze ene prullenbak laten. De kans dat er ook één in Naarden komt is groot.

"We willen de schoonste havens van Nederland hebben", laat Maarten de Vries van Thuishavens weten. Als de Seabin een succes blijkt te zijn, komt er dus ook een in Naarden. De drijvende prullenbak, een uitvinding van twee Australische surfers en botenbouwers, werkt op een elektrische waterpomp. Zo'n 20 liter rotzooi kan erin, dan moet hij geleegd worden.

Volgens Maarten wordt er gemiddeld 1,5 kg afval per dag naar binnen gezogen. Dat staat gelijk aan 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen per jaar. Een duizelingwekkende hoeveelheid, en dat voor een prullenbak van 1 meter hoog met een doorsnede van nog geen meter.
De Seabin hangt nu aan een steiger waar veel afval naartoe drijft en de 'vangst' is ook afhankelijk van de hoeveelheid en de richting van de wind, maar hij is makkelijk te verplaatsen.

Maarten vertelt dat het schoonhouden van het water in de havens hen al langer bezighoudt en dat ze blij zijn met deze oplossing. "Het is heel praktisch, de bak hangt in het water en je ziet meteen wat hij doet." En daar snijdt het mes aan twee kanten, volgens hem. "Schoner water en je maakt mensen bewust."

Hij hoopt ook dat het de watersporters aanzet hun afval gewoon in de prullenbak te gooien."Het gaat om verandering van gedrag: ruim gewoon je rotzooi op." Maarten vertelt dat ze al veel langer hiermee bezig zijn en dat ze het ook verder willen uitbouwen. "We zijn al jaren partner van de Plastic Soup Foundation en willen nu met de Seabin ook bewustwording bij jongeren aanwakkeren.

Twee jaar gewacht

Dat de eerste prullenbak in de haven Marina Muiderzand in het water hangt, is geen toeval. "De manager daar is altijd al met duurzaamheid bezig geweest", aldus Maarten.

'We willen de schoonste havens van Nederland hebben'

De Seabin is door Nanke den Daas, directeur van de haven, twee jaar geleden gespot op een watersportbeurs in Amsterdam. Ze besloten direct met de twee Australiërs in zee te gaan en deden mee met de crowdfundingactie. Als beloning voor het vertrouwen kregen ze de primeur voor Nederland.

Voor vissen vormt hij geen gevaar.