Bouwstop van tafel na nieuwe 'geurcontour'

GOOISE MEREN De 'omgevingsdienst' heeft de nieuwe zogenaamde geurcontouren van het Naardense chemische bedrijf Givaudan vastgesteld. Dat punt was een probleem voor een groot aantal bouwprojecten in heel Gooise Meren. Er moest zelfs een bouwstop worden afgekondigd. Nu mag er weer gebouwd worden.

De geur die de geur- en smaakstoffenfabriek produceert was tot voor kort een grote belemmering bij bouwprojecten. Er mocht tot enkele honderden meters rondom de fabriek niet zomaar gebouwd worden vanwege geuroverlast.

Dat had tot gevolg dat onder meer het plan om woningen te gaan bouwen op de Borgronden, op steenworp afstand van Givaudan, op losse schroeven stond. Sterker nog: er werd ook gevreesd dat de Bussumse Emmaschool nog binnen de geurcirkel viel.

Nieuwe geurcirkel

Er is nu een nieuwe geurcirkel vastgesteld. Die bepaalt dat er alleen binnen een gebied van tweehonderd tot ongeveer vierhonderd meter rondom het bedrijf geuroverlast ervaren mag worden. En dat betekent dat er buiten dat gebied gewoon gebouwd kan worden. Er hoeft geen enkel plan gecanceld te worden. Alle bouwplannen kunnen weer opgepakt worden en nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend.

De gemeente reageert erg verheugd dat er nu weer gebouwd kan worden.


Zorgen over 'peilbesluit' Rijkswaterstaat

GOOISE MEREN De gemeenten rond het IJsselmeer, Gooimeer en Markermeer hebben grote zorgen over een voorgenomen 'peilbesluit' van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft het plan om af te stappen van het vaste waterpeil van het IJsselmeer, Gooimeer en Markermeer. Er gaat gewerkt worden met een bandbreedte. Dat betekent dat het waterpeil kan fluctueren.

De gemeenten hebben zorgen over de gevolgen voor de bereikbaarheid van (jacht)havens, het werk van de reddingsbrigade en de aangroei van ongewenste waterplanten door het plan. Ze vragen RWS om van tevoren goede afspraken met elkaar te maken.