Richard kreeg zijn lintje opgespeld op het gala van zijn Krajicek Foundation.
Richard kreeg zijn lintje opgespeld op het gala van zijn Krajicek Foundation. Foto: Krajicek Foundation

Krajicek bevorderd tot 'officier'

MUIDERBERG Richard Krajicek is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Muiderberger kreeg de koninklijke onderscheiding vrijdagavond opgespeld door burgemeester Han ter Heegde op het gala van zijn Krajicek Foundation.

Krajicek krijgt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange belangeloze en intensieve inzet voor kinderen en jongeren in aandachtswijken. De Muiderberger doet dat al twintig jaar. Krajicek begon met zijn liefdadigheidswerk na zijn zege op Wimbledon in 1996. Hij koos er in plaats van een rijtour als huldiging voor om een tennisclinic te geven in een Haagse achterstandswijk.

Geraakt door het plezier van de kinderen én geschokt door de beperkte faciliteiten, kwam hij op het idee om meer voor deze jeugd te doen. Vijf jaar later legde hij de eerste zogenaamde Krajicek Playground aan. Over het hele land heeft de Muiderberger nu 119 playgrounds aangelegd, waar elke dag meer dan 4250 kinderen samen sporten en spelen.

Trots op tweede lintje

De koninklijke onderscheiding die Krajicek vrijdag opgespeld kreeg is overigens niet zijn eerste. Na het winnen van Wimbledon werd hij al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Richard laat op Twitter weten vooral erg trots te zijn op zijn 'promotie' tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.