Wethouders Hendrik Boland (Gooise Meren), Ton Stam (Laren) en Wimar Jaeger (Hilversum).
Wethouders Hendrik Boland (Gooise Meren), Ton Stam (Laren) en Wimar Jaeger (Hilversum). Foto: Bob Awick

Nieuwe woon- en werkwijk op Crailo

GOOISE MEREN De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren kopen samen voor 33,2 miljoen euro het voormalige Defensieterrein Crailo. Het is de bedoeling om hier gezamenlijk een duurzame woon- en werkwijk te ontwikkelen.

Ze zullen daartoe gezamenlijk een Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo oprichten. Dit voorstel aan hun raden maakten de colleges in de drie gemeenten eind vorige week bekend. De wijk die gemeenten willen ontwikkelen, dient één buurtschap te vormen die een focus heeft op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem kent, energiepositief en materiaalbewust is en ruimte biedt aan innovatief ondernemerschap.
Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De terugverdiencapaciteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie die ten minste budgettair neutraal moest zijn van de gemeenten. Dat is ook gelukt, stellen de gemeenten: de huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien.
De overdracht is voorzien op 31 december van dit jaar. De koopsom wordt de komende jaren in delen betaald aan de provincie Noord-Holland, 'lasten en lusten' worden naar draagkracht over de drie gemeenten verdeeld.