Het overtollige water kan weer worden weggepompt.
Het overtollige water kan weer worden weggepompt. Foto's: Yvette de Vries

Molen De Onrust weer geopend voor publiek na onderhoudsperiode

Molen De Onrust is dit weekeinde zowel zaterdag als zondag tussen 11.00 en 17.00 uur geopend voor publiek. De boswachter is enthousiast.

MUIDERBERG "Er heeft ooit een heel groot gezin in molen De Onrust in het Naardermeer gewoond en het is leuk om nu nog te kunnen zien hoe klein de ruimtes zijn waarin ze woonden en leefden. Vooral kinderen vinden het spannend om in de molen in al die kleine kamertjes te kijken en elk trapje op te klimmen", vertelt boswachter Hanne Tersmette.

Op mooie dagen ontvangen de molenaars veel bezoekers, vooral mensen die geïnteresseerd zijn in de werking van de molen. "En het is natuurlijk boeiend om te kijken hoe deze molen werkt en uitleg te krijgen van een van de molenaars. Als het grote scheprad draait, is dat een indrukwekkend gezicht. Maar ook als het rad stilstaat is het prachtig om te zien. De molen is een populair plekje." Deze zomer is De Onrust vier weken gesloten geweest voor een grote onderhoudsbeurt. "De molenaars hadden het er echt moeilijk mee", vertelt Tersmette. "Met pijn in het hart lieten ze de molen achter."
"Ze kennen de fijne kneepjes van het molenaarsvak, maar zijn nu met pensioen en werken er nog met veel liefde. En af en toe krijgen ze hulp van een stagiair: een leerling-molenaar die het vak moet leren." Tijdens de onderhoudsperiode werd een groot deel van de kuip in de kap van de eeuwenoude molen vernieuwd. Nu de molen weer in gebruik is, wordt het overtollige water in het Naardermeer weggepompt. "De molen is in 1809 gebouwd om het Naardermeer samen met nog twee andere molens droog te malen, maar dat lukte gelukkig niet. Nu regelt de molen nog steeds het waterpeil van het moerasgebied", aldus Tersmette. "Wie op het bruggetje naast de molen staat, kan zien hoe helder het water is. In sloten zit vaak voedselrijk water, maar het Naardermeer kenmerkt zich juist door haar voedselarme water. Hierdoor vind je in het Naardermeer soorten die je bijna nergens anders vindt, zoals de groenknolorchis, maar ook krabbescheer en de otter."

Een groot deel van de kuip in de kap is vernieuwd.