Het Spieringfestival kan elk jaar weer rekenen op vele bezoekers.
Het Spieringfestival kan elk jaar weer rekenen op vele bezoekers. Archieffoto: Matthijs Wink

Warmlopen voor vol Spieringfestival

MUIDEN Het moet komend weekend weer een groot feest worden: het Spieringfestival staat weer voor de deur. Het bekende stadsfeest barst vooral zaterdag los met een keur aan optredens.

Voordat het feest zaterdag echt van start gaat, wordt er de avond ervoor al afgetrapt. Voor de deur van Café Ome Ko wordt het feest geopend met een optreden van de band Griffin en daarna de band Callahan. Even verderop, op het terras van Taveerne De Mol, staat Jeroen Janssen op de planken.

Het echte feest start vanzelfsprekend op zaterdag. De hele dag valt er van alles te beleven. Het centrum van de stad staat vol met kraampjes waar van alles verkocht wordt. Voor extra vermaak wordt gezorgd: over de markt lopen meerdere 'mobiele' artiesten en er rolt zelfs een draaiorgel over straat langs de kraampjes. En als de ouders een rondje langs de kramen maken, kunnen de jongere bezoekers van het feest naar de grote discotent om daar te dansen.

De bekende Muider dammer Ton Sijbrands doet ook weer mee. De oud-wereldkampioen en eerder houder van het wereldrecord blindsimultaandammen speelt in de Sluiskamer van restaurant De Doelen een simultaanpartij tegen iedereen die maar mee wil doen.

Vele optredens

Na de lunch gaat ook de horeca van start. Vanaf één uur wordt Muiden 'één grote, swingende stad', zo laat de organisatie van het Spieringfestival weten. Voor de deur van Café Ome Ko aan de Herengracht, op het Vonkplein op de hoek van de Hellingstraat en de Sluisstraat en naast Taveerne De Mol aan de Amsterdamsestraat staan de hele dag meerdere acts op de planken. Tussen de namen enkele lokale acts, zoals het Muider tweetal Erica Bakker en Frank van Saarloos en Weesper Sven Versteeg. Het feest wordt afgesloten op het hoofdpodium van Café Ome Ko met een optreden van Act on Demand dat, zoals de naam al doet vermoeden, op aanvraag de meest bekende nummers speelt. Het Spieringfestival duurt zaterdag tot half twee 's nachts.

Het hele programma staat op www.spieringfestival.nl.