Hier zou het Natuurbad Muiderberg moeten komen.
Hier zou het Natuurbad Muiderberg moeten komen. Foto: Yvette de Vries

Hoe is het nu met...Harry Mock en de dorpsraad

Eind 2015 werd de Dorpsraad Muiderberg opgericht om de belangen van het dorp te behartigen. Wat heeft dat jaar zoal opgeleverd?

MUIDEN Een flink lijstje met wensen en al gerealiseerde projecten laat Harry Mock, voorzitter van de dorpsraad Muiderberg zien. We zijn neergestreken op het strand van Muiderberg. Een van de favoriete plekken van Mock.

Tamtam in het dorp maken ze ook met de mobiele informatie kraam. "Een statafel met parasol", glimlacht Mock. Regelmatig duikt hij op in het dorp, in de winkelstraat en bij festiviteiten. "We hebben veel aanloop, we geven informatie wat we doen, mensen komen zelf met ideeën en soms willen ze ons alleen een hart onder de riem steken."

Wapenfeiten

Ook de whatsappgroep die ze opzetten groeit gestaag. Als er nog meer bijkomen kunnen ze volgens Mock een splitsing maken in kleinere buurtgroepen. Enthousiast vertelt hij ook over de vijf verkeersadviezen die ze een tijd geleden bij de gemeente hebben neergelegd. Als het aan de dorpsraad ligt mogen lange vrachtwagens in de toekomst niet meer vanaf de IJsselmeerweg Muiderberg binnenrijden. "Die kunnen de bocht bij de Tesselschadelaan niet maken, het komt vast te staan en dan moet alles achteruitrijden." Als de gemeente akkoord gaat is het volgens Mock een kwestie van het verplaatsen van één verkeersbord en het plaatsen van één extra bord." Zo gepiept dus.

Wijkschouw

Het slechte wegdek van de Tesselschadelaan was overigens een van de eerste zaken die werd aangepakt door de dorpsraad. En met succes; daar ligt nu voor een groot deel nieuw asfalt. "Dat hebben we tijdens de eerste wijkschouw direct op de agenda gezet." Een andere doorn in het oog is de veelheid aan drempels in het dorp, zo'n 30 zijn er geteld. Er is een top tien gemaakt van drempels die niet aan de gestelde normen voldoen en moeten direct aangepakt worden vindt Mock. "De gemeente loopt het risico dat er claims komen door beschadiging van auto's aan de onderkant."

'De drempels zouden wel wat fiets-vriendelijker mogen'

Daarbij zijn tal van fietsdrempels in het dorp volgens Mock niet fietsvriendelijk. "Er zijn genoeg alternatieven om de snelheid van de automobilisten te beperken zonder dat fietsers daar last van hebben. Een asverlegging, bloembakken of paaltjes", somt hij op.

Bomenplan

Tot slot is er dan nog het bomenplan bij de IJsselmeerweg. Daar komen de 500 bomen waarvoor de toenmalige gemeente Muiden nog een deal heeft gesloten met Rijkswaterstaat. "Dat verfraait de boel een beetje en gaat ook nog de geluidsoverlast tegen." Dat aantal staat overigen los van de 6.000 bomen die de regio krijgt als natuurcompensatie voor het verleggen en verbreden van de A1.

Verder staan de plaatsing van de zelf ontworpen evenementenborden en een heus natuurbad nog op het verlanglijstje. Volgens Mock is het gedeelte dat nu is aangewezen als zwemgebied niet echt geschikt om te zwemmen. "Bij een diepte van 40 centimeter kun je niet echt spreken van zwemmen." Volgens de voorzitter van de dorpsraad heeft Muiderberg alles in zich om een aantrekkelijke badplaats te zijn. De komende tijd heeft de Dorpsraad genoeg om handen zo lijkt het.

Belangenbehartiging

De Dorpsraad werd eind 2015 opgericht om de belangen van de inwoners van de kern Muiderberg te behartigen. Volgens Mock pure noodzaak omdat het dorp met slechts 3000 inwoners anders zou ondersneeuwen in het grote Gooise Meren na de fusie. Voordeel van de kleinschaligheid van Muiderberg is wel dat je makkelijker inzicht hebt in wensen en belangen van het hele dorp vindt de voorzitter.
De dorpsraad heeft inmiddels ruim 300 leden en een 7-koppig bestuur.