Samen genieten van 'Proef Pampus', de leukste picknick van het jaar.
Samen genieten van 'Proef Pampus', de leukste picknick van het jaar. Foto: Tony Perez

Culinair en cultureel festival op Pampus

MUIDEN Forteiland Pampus komt dit weekend met een eigenzinnig culinair en cultureel festival: Proef Pampus.

Het kleine eiland wil door het festival laten zien dat het zijn eigen koers vaart in de stroom van grote festivalnamen die deze zomer weer in en om Amsterdam te bezoeken zijn. 'Proef Pampus' is een culinair en cultureel festival met muziekacts die op doorbreken staan, een megatap met speciaalbieren van lokale bierbrouwers, waar je kunt struinen langs marktkraampjes en genieten van de food stands met zoete suikerspinnen tot verse oesters, van stoere burgers tot vlierbessensap van het eiland. Het festival is voor mensen mét en zonder kinderen. De kinderen kunnen hutten bouwen of vuurtje stoken.

Unieke locatie

"De reis ernaar toe is al bijzonder omdat je alleen per boot naar het eiland kunt komen", vertellen Bart, Lisa en Anouschka van stichting Forteiland Pampus. "Natuurlijk is ook de locatie uniek want het eiland is gebouwd op palen en staat op de Unesco werelderfgoedlijst en dan het unieke uitzicht met honderden kilometers ver uitzicht. Je kunt naar het eiland komen om te genieten want Pampus is afgesneden van de drukte van alledag." Ook is Pampus bezig met duurzaamheid en daarom wordt er tijdens het festival gebruik gemaakt van milieuvriendelijk en onbreekbare Pampus-glazen dat speciaal voor het evenement zijn ontworpen. "Ook is er een Caraïbisch terras met rum die op windkracht naar Nederland is gevaren door een organisatie die vervoer over zee verzorgt met zeilschepen."

Veerboten

Het festival is op zaterdag 15 en zondag 16 juli bereikbaar met veerboten die vertrekken vanaf de buitenzijde van de haven in Amsterdam-IJburg. De boten vertrekken om de 45 minuten hop-on, hop-off, vanaf 10.15 uur richting Pampus en op het water begint het feest al met muziek, hapjes en drankjes. 's Avonds om 23.00 uur vertrekken de laatste veerboten terug naar IJburg. Bezoekers kunnen ook met eigen boot naar het forteiland komen. Kaarten online te koop via www.pampus.nl/proef.

Genieten van speciaalbier uit
Pampus-glazen