Enkele buurtbewoners hebben al war klusjes opgepakt zoals het hek om de Beatrixboom.
Enkele buurtbewoners hebben al war klusjes opgepakt zoals het hek om de Beatrixboom.

Flink wat knelpunten en wensen

MUIDERBERG Het Wijkactieplan 2017 voor Muiderberg, opgesteld door de Dorpsraad, gaat zijn beslag krijgen. Afgelopen week werd het goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Dorpsraad Muiderberg.

Harry Mock, voorzitter van de Dorpsraad, vertelt dat alle punten die in het Wijkactieplan staan opgepakt gaan worden. Samen met de gemeente zijn ze verantwoordelijk voor de uitvoering. In het document van zeven pagina's staan flink wat zaken benoemd die moeten worden aangepakt. Zo staan er allerlei acties op het gebied van leefklimaat, onderwijs, openbare ruimte en gebouwen, verkeer en verkeersveiligheid, sociale veiligheid, recreatie en toerisme, milieu en natuur en de doe-democratie genoteerd.

Op het gebied van geluidsoverlast zijn al stappen genomen. Een werkgroep is aan de slag gegaan met de geluidsoverlast van Schiphol en er is al een bijeenkomst geweest met deskundigen uit de luchtvaart. Doel is om de geluidsoverlast te beperken. Op het gebied van verkeer pleit de Dorpsraad voor de terugkeer van afslag 4 (de Hackelaar) op de A1. Volgens Mock gaat het daarbij vooral om het garanderen van aanrijtijden voor hulpdiensten.

Toerisme

En net als Naarden zet Muiderberg ook in op toerisme. Een natuurbad zou de aantrekkelijkheid van Muiderberg moeten vergroten. Of dat überhaupt mag, is nog maar de vraag. Muiderberg valt onder Natura 2000 en heeft daardoor ook te maken met allerlei regels. En zo is er ook nog de kwestie van de 6.000 zogenaamde 'compensatiebomen'. Deze heeft Muiderberg nog tegoed, maar waar en wanneer die komen is nog onduidelijk.

Doe-democratie

'Afrit 4 op de A1 moet terugkomen voor hulpdiensten'

In het kader van de doe-democratie is er ook een werkgroep Dorpsklussen opgezet, die inmiddels het hek rondom de Beatrixboom heeft opgeknapt; een volgend punt is de trap van de muziektent. Om het dorp nog verder te verfraaien wil de Dorpsraad bovendien dat de volière terugkomt op de Brink en dat de Brinkvijver een fontein krijgt.

Top tien verkeersdrempels

De dorpsraad heeft ook een top tien van slechte verkeersdrempels opgesteld en die bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Mock: "Die voldoen niet aan de regels en ook raken auto's beschadigd. De aanpak daarvan kan niet worden uitgesteld tot gepland onderhoud."