Het stuk grond waar alles om draait: het KNSF-complex.
Het stuk grond waar alles om draait: het KNSF-complex. Foto: Christian Pfeiffer

Geheime stukken over
KNSF-deals 'teruggevonden'

GOOISE MEREN - Honderden documenten over de afspraken rondom een groot vastgoedproject in Muiden zijn weer boven water, maar ze blijven voorlopig geheim. Dat bleek afgelopen week tijdens de rechtszaak die regionale omroep NH heeft aangespannen tegen de gemeente Gooise Meren. De rechter gaf de gemeente opdracht haar huiswerk beter te gaan doen.

door Joost Lammers

De rechtszaak die afgelopen week in Utrecht werd gevoerd, draait allemaal om de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op het terrein van de oude KNSF-kruitfabriek. Na jaren van onenigheid tussen de projectontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden werd begin 2014 een geheime overeenkomst gesloten om het geschil te slechten. Een grote schadeclaim van KNSF was daarmee van tafel, maar de volledige inhoud van de afspraken is tot op de dag van vandaag onbekend gebleven.

De afspraken die daar werden gemaakt, hebben nog steeds invloed op het beleid van Gooise Meren. Het heeft onder meer gevolgen gehad voor de voetbalclub en de volkstuinders en ook de inwoners van Gooise Meren betalen eraan mee. Genoeg argumenten om de gemeente twee jaar geleden om openheid van zaken te vragen. De gemeente Muiden verstrekte in eerste instantie een aantal documenten. Daar hebben we al eerder uit gepubliceerd. De meeste stukken bleven echter geheim. Reden om uiteindelijk openbaarmaking via de rechter af te dwingen.

Dozen vol documenten
Dat het om veel documenten gaat, bleek tijdens de rechtszaak.

Lees verder op pagina 3.