De volkstuinders tuinieren nog stug door.
De volkstuinders tuinieren nog stug door. Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

Tussen hoop en vrees: moeten volkstuinders straks vertrekken?

MUIDERBERG - De volkstuinen staan onder druk. Diverse tuinen in de regio dreigen plaats te moeten maken voor woningen. De crisis is voorbij en de volkstuinen zitten op mooie locaties. Voor de volkstuinders in Muiderberg is het doek bijna al gevallen.

door Joost Lammers

De volkstuinders moeten op 1 mei weg, maar zijn niet van plan om zo maar te vertrekken. Tussen en hoop en vrees tuinieren ze stug door.

Albert Oudshoorn snijdt wat spinazie af. Nu het nog kan. Hij heeft zijn tuin er netjes bij staan. "We zien wel hoe ver het komt. Misschien staat er op 1 mei wel een bulldozer of kunnen we er niet meer op omdat er een hek omheen staat. Je planten en bomen ga je niet redden. Dat is weemoedig", zegt tuinder Thijn Westerman.

De tuinders huren de grond al tientallen jaren van de Joodse gemeente, maar die heeft de grond verkocht aan een particulier die er een woning op wil zetten. Per 1 mei is de huur daarom door de Joodse gemeente opgezegd. Maar vooralsnog staat de gemeente afwijzend tegen de bouw. De grond is beschermd gezicht en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De tuinders hopen dat ze toch mogen blijven zolang er geen woning komt. "We willen er best af, maar de grond niet zomaar voor niks braak laten liggen", zeggen ze.

Niet zonder slag of stoot
De volkstuinen in Muiderberg zijn geen uitzondering. De landelijke organisatie voor hobbytuinders AVVN heeft de de handen vol aan het bijstaan van volkstuinders, die dreigen het veld te moeten ruimen voor woningbouw. Voorzitter van de AVVN Ruud Gondel: "De crisis is voorbij en steeds meer bouwplannen worden weer wakker. Daar krijgen wij last van."
Nog strijdbaar
De Muiderbergse tuinders zijn nog strijdbaar en niet van plan zonder slag of stoot te vertrekken. Ze hebben eerder al een petitie online gezet en krijgen nu ook de hulp van een advocaat.

Thijn wil er nog niet aan denken. "Dat voelt een beetje als opgeven. Ik heb nog hoop dat de redelijkheid wint." Dat geldt ook voor Albert: "Het zou wel pijn doen. Na 45 jaar valt het niet mee om afscheid te nemen."

Wachten op ontruimen
De Joodse gemeente laat weten zelf niet te gaan ontruimen. De koper is per 1 mei eigenaar en zal zelf tot actie moeten overgaan.

De nieuwe eigenaar zegt op zijn beurt het spijtig te vinden voor de tuinders, maar zijn plannen door te willen zetten. Hij heeft zelf zijn huis verloren door de aanleg van de nieuwe A1 en hoopt weer een nieuw begin te kunnen maken.

De man gaat nog in gesprek met het bestuur van Gooise Meren. Dat is eerder mislukt omdat twee geplande gesprekken werden afgezegd.