Op Koningsdag worden in Muiden ook altijd ballonnen opgelaten.
Op Koningsdag worden in Muiden ook altijd ballonnen opgelaten. Foto: Matthijs Wink

Kan oplaten van ballonnen worden verboden?

GOOISE MEREN - Hart voor BNM wil dat de gemeente actief afstand neemt van het oplaten van plastic ballonnen. De partij wil ook graag dat onderzocht kan worden of oplaten helemaal verboden kan worden. Het voorstel wordt volgende week in de gemeenteraad besproken. Hart voor BNM komt dan met een motie om de ballonnen te weren.

door Jessica de Jong

Het voorstel van fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets komt na de ontstane commotie na het oplaten van de ballonnen bij het startsein van de nieuwbouw bij Bensdorp. Hoewel de ballonnen er feestelijk uitzagen, bleek de actie op veel afkeuring te stuiten. Met name de voormalige Milieuraad Bussum was hier niet over te spreken. Want ook al waren het biologisch afbreekbare ballonnen, volgens de Milieuraad duurt het zeker twee jaar voordat ze zijn afgebroken.

Milieulobbyist Petra Olgers, die aandacht vraagt voor vele milieuzaken in en rond de gemeente Gooise Meren, laat desgevraagd weten: "In dezelfde week heb ik zwerfafval samen met onder anderen wethouder Struik opgeruimd in Bussum. Een paar dagen later gingen er duizend ballonnen de lucht in, mét toeschouwend wethouder Boland. Wat wij hebben gedaan voelt dan enorm zinloos. Het is dweilen met de kraan open. Ik wil dat duidelijk wordt dat wij dit niet willen in Gooise Meren. Dat moet zo duidelijk zijn dat er geen discussie over komt."

Afraden
Hart voor BNM wil dat de gemeente actief navraagt bij openingen of festiviteiten waar collegeleden bij uitgenodigd zijn of er ballonnen worden opgelaten. Als dit zo is, wil ze dat de gemeente dit afraadt vanwege de consequenties voor de natuur.

Maar daar blijft het niet bij. Munneke Smeets wil namelijk dat onderzocht wordt of het oplaten van ballonnen in de algemene plaatselijke verordening (apv) verboden kan worden.

'Ook al zijn de ballonnen biologisch afbreekbaar, afbreken duurt twee jaar'

"Eigenlijk is dat nog voorzichtig geformuleerd. Want je ziet dat dit in meerdere gemeenten al verboden is, onder andere in Hilversum. Het oplaten van ballonnen, waarvan je weet dat ze bijdragen aan de plastic soep in de oceanen, is gewoon niet meer van deze tijd."

Geen voorstander
Noordersluis, de bouwer en organisator van het feest, was zich van geen kwaad bewust. Ze hadden immers voor duurzame ballonnen gekozen. En ze hadden ook geen vergunning nodig omdat het evenement op eigen terrein was.
De gemeente Gooise Meren liet eerder weten geen voorstander te zijn van het oplaten van ballonnen. “Je kunt ballonnen natuurlijk wel prima gebruiken voor feestelijkheden, als je ze maar niet oplaat.”

Gemeente aangesproken
De gemeente, en met name Gerben Struik, wethouder Milieu en Duurzaamheid, is hierop aangesproken.

Het oplaten van plastic ballonnen valt niet goed te rijmen met de college-ambitie: Gooise Meren maken tot een van de meest duurzame gemeenten van heel Nederland.