Het knooppunt was aan één kant afgesloten voor verkeer.
Het knooppunt was aan één kant afgesloten voor verkeer. Foto: Rijkswaterstaat

Werk snelweg zorgt voor chaos

MUIDERBERG - Lange omrijroutes, hardnekkige opstoppingen en gevaarlijke situaties: het was afgelopen zaterdag chaos op de weg door de werkzaamheden aan de snelweg tussen Diemen en knooppunt Muiderberg.

De A1 was in de richting 't Gooi afgesloten, op A1, de A9 en de N236 stond het verkeer zaterdag al snel muurvast. Er was dan wel opgeroepen om deze wegen te mijden, maar daar werd door velen geen gehoor aan gegeven. Het was op momenten zo druk op de N236 dat sommigen daar maar besloten te gaan lopen, omdat dat nou eenmaal sneller was. Op de A1 en de A9 leidde de frustratie tot levensgevaarlijke situatie: automobilisten reden achteruit over de vluchtstrook of voegden onverwacht uit om de file te vermijden.

Weg deels verlegd
Het verkeer kwam zaterdagavond rond half negen weer op gang. Zondag bleef een tweede dag van chaos achterwege, maar was het wel flink drukker dan normaal. Maandagochtend was knooppunt Muiderberg weer in beide richtingen open. De afsluiting maakt deel uit van de ingrijpende reconstructie van het knooppunt, waarvan viaducten worden bijgebouwd en gesloopt. het verkeer krijgt straks ruim baan in alle richtingen: Gooi, Amsterdam en Almere. Het van rijbaan verwisselen wordt in de nieuwe situatie een stuk minder, zodat er minder opstoppingen ontstaan.

Meer werkzaamheden
Het is de komende tijd nog niet voorbij met extra drukte op de weg vanwege werkzaamheden. Nog tot aan de zomer wordt er elk weekend wel gewerkt rond knooppunt Muiderberg. Dat levert het ene weekend meer overlast op voor wegverkeer dan andere weekenden. Bewoners van Muiderberg kunnen wel nog verkeers- en geluidsoverlast verwachten de komende weken. Na de zomer is het werk achter de rug en moeten de dagelijkse files bij Muiderberg minder of zelfs verdwenen zijn.