De provincie kan de gemeente nu niet meer helpen met de problemen rond het P+R-terrein.
De provincie kan de gemeente nu niet meer helpen met de problemen rond het P+R-terrein. Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente had zorgen P+R eerder moeten aankaarten

MUIDEN - Te laat. Zo luidt het snoeiharde oordeel van de provincie op de zorgen die de gemeente heeft geuit over de bereikbaarheid van het P+R-terrein. De problemen ontstonden door het verleggen van de snelweg en in haar kielzog het P+R-terrein. De provincie laat weten dat de gemeente heeft zitten slapen en is niet van plan aanvullende maatregelen te treffen om de bereikbaarheid te verbeteren.

door Yvette de Vries

Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse schreef begin oktober een brief aan de provincie waarin ze haar zorgen uitte over een aantal zaken, waaronder dus de bereikbaarheid van Muiden. Inwoners van Muiden klaagden steen en been over de verplaatsing van de P+R door het verleggen van de A1. Volgens de provincie is aankaarten van het probleem vanuit de gemeente een beetje mosterd na de maaltijd. In haar reactie stelt zij dat de gemeente al vanaf het begin door Rijkswaterstaat betrokken is bij de informatie over de werkzaamheden en dus veel eerder aan de bel had kunnen trekken. Of dat veel had geholpen is nog maar de vraag. Het is volgens de provincie logisch dat het P+R-terrein dicht bij de A1 ligt vanwege haar functie: die van parkeerplaats voor automobilisten en fietsers die met het OV verder reizen en als overstapmogelijkheid tussen de snelle R-net-buslijnen.
Er verandert dus niets aan de situatie met de P+R. Maar ook het antwoord op de vraag of de provincie mee kan helpen om de bereikbaarheid van de P+R voor fietsers te verbeteren, biedt niet veel soelaas. Ze legt daarbij eigenlijk de bal terug bij de gemeente. De gemeente mag met ideeën en plannen komen voor verbetering van de toegankelijkheid per fiets. Vervolgens is de provincie wel bereid om mee te denken over de realisatie en haar rol daarbij. Ook geeft zij geen enkele garantie dat het aantal fietskluizen en OV-fietsen dat is meeverhuisd naar de nieuwe locatie, gehandhaafd zal blijven. Voortzetting kan alleen als het rendabel is en daar lijkt het nu niet op omdat er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.

Ook wat betreft de bereikbaarheid van het Muiderslot en andere toeristische attracties in de gemeente legt de provincie de verantwoordelijkheid bij de gemeente en de betreffende trekpleisters. "De provincie werkt vanuit toerisme vooral aan een goede communicatie over de bereikbaarheid", zo is te lezen in haar brief. "Via de P+R kunnen bezoekers overstappen op lijn 110 en dan is het nog drie minuten lopen naar het Muiderslot", is haar conclusie. En die informatie kan het Muiderslot op haar website zetten, is het advies. De conclusie is in ieder geval dat de provincie op dit moment geen reden ziet om extra busritten in te zetten op lijn 110 om het Muiderslot een plezier te doen. Het Muiderslot en ook andere partijen kunnen volgens haar zelf het best inventariseren hoe groot de vraag naar vervoer vanaf de P+R is en als er behoefte is aan extra ritten dan kunnen die via de provincie bij Connexxion worden ingekocht.
Enig lichtpuntje is dat de provincie op dit moment geen redenen ziet om buslijn 110, die ook de kernen Muiden en Muiderberg aandoet, op te heffen. Deze busverbinding tussen Weesp en Bussum doet ook de P+R aan.

De wethouder kon niet binnen de deadline van deze krant reageren op het artikel.