Ben Derriks tijdens de voorlichtingsles over vuurwerk op de Bussumse Vondelschool.
Ben Derriks tijdens de voorlichtingsles over vuurwerk op de Bussumse Vondelschool. Foto: Bob Awick

Vuurwerkvoorlichting op scholen helpt: 'Wees voorbereid voor afsteken'

De Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft al een aantal jaren vuurwerkvoorlichting op scholen en dat helpt. Belangrijke tip: wees voorbereid.

BUSSUM Ben Derriks is een van de brandweermensen die voorlichting geeft op de basisscholen. Daarvoor rukte hij 35 jaar uit. "Ik hoef geen verhalen te verzinnen over de gevolgen van vuurwerk. Ik heb het zelf allemaal meegemaakt", zegt hij. Een belangrijke tip van hem: "Wees voorbereid voor het afsteken van het vuurwerk." Ook omstanders moeten oppassen, want landelijk is 61 procent van de slachtoffers van vuurwerk iemand die staat te kijken of net langsloopt.

"Vorig jaar zijn er landelijk 473 slachtoffers van vuurwerk geregistreerd. Dat zijn dan de echte slachtoffers die voor hulp komen. Er zullen ongetwijfeld nog wel meer mensen iets hebben, maar dat hebben ze dan thuis kunnen verzorgen. Hiervan waren er 40 in de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar", vertelt Ben. "De cijfers wijzen uit dat vuurwerkvoorlichting helpt. In onze regio delen we ook nog eens veiligheidsbrillen uit en aansteeklonten. Dat doen ze in andere regio's niet. Daarmee maken we hier helemaal het verschil."
In Tergooi Hilversum meldden zich vorig jaar 4 mensen met licht vuurwerkletsel. Het ging hierbij om lichte brandwonden. In Blaricum waren 6 slachtoffers, waarvan 3 met lichte brandwonden en 3 met licht oogletsel. Ze konden na behandeling allemaal direct naar huis. In 2016 waren er zelfs minder slachtoffers.
"Nu we de cijfers kennen, zien we ook dat 61 procent van de slachtoffers omstanders zijn. Brandweer Nederland zal in de toekomst bij de voorlichting daar dus ook meer aandacht aan gaan besteden", zegt Ben. "Mensen die vuurwerk afsteken, zijn daar wel op voorbereid. Iemand die net even langsloopt om naar de buren te lopen niet altijd. Het is dus handig om mensen even te waarschuwen als je vuurwerk afsteekt en op te letten dat je het in de juiste richting afsteekt."
Omstanders kunnen natuurlijk ook een vuurwerkbril dragen. "Dat is tegenwoordig hip", zegt Ben. "Als je hem niet draagt, dan hoor je er eigenlijk niet bij." De basisschoolleerlingen die vuurwerkvoorlichting krijgen, hebben er allemaal eentje gekregen van de brandweer. "Daar staat ook ons logo op. De brillen zijn echter ook gewoon bij de vuurwerkwinkel te krijgen en kosten rond de euro. Sommige leveranciers geven ze zelfs mee als iemand vuurwerk bij ze heeft besteld. Tegenwoordig zijn er twee maten. Voor volwassenen en voor junioren. Wie dus met jonge kinderen buiten naar het vuurwerk gaat kijken, kan ze een hippe bril geven die voor hen geschikt is." De volwassenen wil Ben nog meegeven dat ze alert blijven. "Ook als ze een borreltje hebben gedronken, want dat gebeurt natuurlijk ook op oudejaarsavond."

Kleding

Daarnaast zijn volgens Ben voor de afstekers de volgende tips van belang: "Wees voorbereid. Zorg dus dat het vuurwerk is uitgepakt en de lontjes los zijn. Lees ook van tevoren de gebruiksaanwijzing door, zodat je weet hoe het moet. Steek het vuurwerk veilig af, dus met een aansteeklont en met het juiste materiaal. Er is bijvoorbeeld een speciale klem om potten goed en stevig neer te zetten. Bereid dat ook allemaal voor voordat de klok twaalf uur slaat."
Ook is het belangrijk om op de kleding te letten die je draagt. "Capuchons zijn uit den boze", zegt Ben. "Hier kan vuurwerk in komen en dat krijg je er lastig uit." Daarnaast adviseert hij om geen nylon te dragen. Het is dus handig om naast feestelijke dus ook vuurwerkveilige kleding te dragen."

Hulpverlener

Als laatste wil Ben iedereen met klem vragen om hulpverleners ruim baan te geven tijdens oud en nieuw. "Dat is niet iets van de laatste jaren, dat gebeurt al langer. Ik heb in mijn tijd ook al veel meegemaakt. Ze gooien gewoon vuurwerk naar je. Het is echt van belang dat een hulpverlener veilig zijn werk kan doen."

Tegenwoordig twee maten brillen: voor volwassenen en junioren

Meer tips? 4vuurwerkveilig.nl.