Onbestendig en tijdelijk iets minder zacht

Het hogedrukgebied dat tot aan de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, die de baan van de oceaanstoringen stuurt, komt meer over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind nemen dan fors toe. Het wordt tijdelijk wat minder zacht, maar vorst blijft buiten beeld.

Donderdag en vrijdag

Vanaf tweede kerstdag is het wisselvallig. Dat wordt donderdag en vrijdag voortgezet. Het is half tot zwaar bewolkt met perioden met regen. Tussendoor klaart het op, maar daarbij blijft de kans op enkele buien groot. Vooral regenbuien, maar lokaal kan ook hagel voorkomen. De zuidwesten- tot westenwind wakkert aan tot krachtig of hard, mogelijk stormachtig. Het wordt circa 6 à 7 graden.

Het weekeinde + de jaarwisseling

Tot de jaarwisseling en nieuwjaarsdag is er vaak veel wind, soms mogelijk stormachtig uit zuidwest tot west. Het blijft zeer onbestendig met een grote kans op enkele buien. Soms trekt een frontale zone, ofwel een regengebied, over met enige tijd aanhoudende regen. De temperatuur is nog vrij onzeker, maar zal waarschijnlijk tussen de 5 en 10 graden liggen.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud, met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Met een aantrekkend briesje was het gevoelig koud voor de nieuwjaarsduik. Nieuwjaarsdag 2012 was het 13 graden. Zeer koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.