Burgemeester Han ter Heegde heeft zijn eerste jaar er op zitten.
Burgemeester Han ter Heegde heeft zijn eerste jaar er op zitten. Foto: Bob Awick

Een bewogen eerste jaar als burgemeester

Een jaar met leuke momenten zoals de start van de bouw op het KNSF-complex, een goede proef met de terrassen van Naarden en een volgende stap naar het verder vormen van Gooise Meren. Maar ook een jaar met een verschrikkelijke zedenzaak en twee meeslepende branden. Burgemeester Han ter Heegde heeft een bewogen eerste jaar als burgemeester van Gooise Meren achter de rug. "Een jaar dat ons allemaal veel heeft gebracht", aldus de burgemeester.

Als u terugdenkt aan afgelopen jaar, waar denkt u dan vooral aan?
"Voor mezelf was dat vanzelfsprekend de komst naar Gooise Meren als burgemeester. Dat was een hele overgang, maar voor mijn gevoel gaat het erg goed. Het was een enorm voordeel dat ik hier meteen kwam wonen en alles op fietsafstand is. Dan heb je ook het gevoel dat je er meteen middenin zit. Mensen spreken je ook meteen aan. Je komt vanzelf tussen de mensen. Net werd ik nog onderweg van de fiets getrokken door iemand die wat wilde weten. Het gaat verder ook heel goed. Ik voel me op mijn plaats. Ik ben heel gelukkig hier. En ik hoop dat de mensen gelukkig zijn met mij. Het is goed dat ik dit heb gedaan en ik hoop hier nog vele jaren te blijven."

Heeft u het gevoel dat u al ingeburgerd bent?
"Zeker. Dat vind ik ook erg belangrijk. Dat is ook de reden dat ik meteen verhuisd ben en zo veel mogelijk probeer te ondernemen. Ik woon natuurlijk in Bussum, werk nu nog in Naarden en hockey bij de hockeyclub van Muiderberg. Dat laatste gaat overigens heel goed. Ze zijn allemaal wel wat beter dan ik, maar ik probeer mijn mannetje te staan. Ik doe m'n best. Maar dat geeft allemaal wel het gevoel er ook echt bij te horen."

U kwam toen Gooise Meren al een jaar bestond. Hoe staat onze gemeente er voor?
"Als ik op straat met mensen spreek dan merk je dat ze natuurlijk nog terugkijken naar het hele lange proces tot de fusie. Maar nu het zover is, gaan ze er ook voor. Als ik naar het ambtenarenapparaat kijk, hadden ze een heel moeilijk eerste jaar achter de rug. Maar dat is normaal. Het gaat nu goed, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog wel aandachtspunten. Dat geldt ook voor de politiek. Er moet natuurlijk veel gebeuren en er is veel op de plank blijven liggen, maar er is soms ook ongeduld. Ik begrijp het, maar alles heeft tijd nodig. Dat komt wel. En over het algemeen: als je kijkt hoe Gooise Meren er na twee jaar voorstaat dan is dat boven verwachting goed."

Hoe gaat het met de stads- en dorpsraden?
"Dat gaat heel goed. Het is natuurlijk fantastisch dat burgers daar zelf mee komen om op te komen voor hun kern en de contacten met de politiek scherp te houden. En dat levert ook veel op. Zo hoorde ik bij de eerste paal van De Krijgsman een paar jonge gezinnen vertellen dat ze al goed contact hadden met de stadsraad en ze hebben gesproken over wat ze willen. Heel goed. Ik heb zelf ook goed contact met de stads- en dorpsraden. Maar dat is ook het voordeel van deze gemeente met een schaal van zo'n 60.000 bewoners. Dat is nog net goed om ook het contact met het bestuur te houden. De deuren van de burgemeester, de wethouders, maar ook van de raadsleden staan altijd open."

En de toekomst. Afgelopen jaar werd er veel gesproken over een fusie met Weesp. Hoe staat dat er voor?
"Weesp heeft nu de keuze gemaakt voor Amsterdam. Dat bepalen ze zelf, maar er komt nog een referendum. Mochten ze nog van gedachten veranderen dan zijn ze natuurlijk van harte welkom. Dat blijft zo. Als ze niet voor ons kiezen is het ook goed. We hebben erg benadrukt dat bij ons de betrokkenheid en nabijheid een stuk groter zijn. Dat is in Amsterdam anders. Daar worden de stadsdelen ook afgeschaft. Het is maar de vraag of Weesp daar nog wat te vertellen heeft. Maar dat moeten ze zelf beslissen en dat respecteren we. Mocht Weesp toch aankloppen dan zal er ook geen oud zeer zitten."

Dan een paar punten over het afgelopen jaar. Een van uw eerste werkzaamheden had te maken met een zedenzaak op een kinderdagverblijf...
"Het toeval wilde dat ik in mijn vorige gemeente net daarvoor ook te maken had met een zedenzaak, maar op een veel kleinere schaal. Ik was dus al 'ervaren'. Maar deze zaak heeft me heel erg aangegrepen. Ik ben tenslotte ook vader. Maar ik moet zeggen dat de betrokken ouders het heel volwassen hebben opgepakt. Er was natuurlijk veel emotie, dat kon je merken. We konden geen zekerheid geven dat er niets met hun kinderen was gebeurd, maar aanwijzingen daarvoor waren er niet. En de hulpverleners hebben de zaak goed opgepakt. Enkele ouders spreek ik nog weleens. En je merkt toch een soort berusting, hoe moeilijk het ook is."

'De deur van de burgemeester, de wethouders of de raadsleden staat altijd open'

Een ander dieptepunt waren de twee grote branden aan het Naardermeer, waarbij twee gezinnen hun huizen verloren...
"Ook dat was heel heftig. Er moest zelfs een persoon gered worden, maar de woningen bleken niet te redden. De mensen waren natuurlijk zeer gehecht aan die huizen. Het mooie is wel dat deze huizen herbouwd kunnen worden. Dat gaat nu gebeuren. Ik kwam een van de families deze week nog tegen. Ze wonen nu in een portacabin, als noodwoning. Ze hebben een zware tijd gehad, maar zijn heel blij dat alles toch weer goedkomt. Met dank ook aan de hulpverleners en hun naasten."

Hoe staat u deze mensen bij? Als burgemeester of vooral als mens?
"Op het moment zelf doen de brandweermensen of voor het geval van de zedenzaak andere hulpverleners hun werk en kun je echt als burgervader deze mensen helpen en steunen. Daarna, en dat geldt vooral voor de slachtoffers van de branden, wil het nog weleens helpen dat je de burgemeester bent en kun je zeg maar als 'oliemannetje' veel voor elkaar krijgen. Dat helpt enorm. En het wordt ook door de mensen gewaardeerd."

Denkt u nog vaak terug aan deze zaken?
"Aan de branden hoe dan ook, omdat het veel mensen en mezelf gewoon ontzettend heeft aangegrepen. Dat geldt ook voor de zedenzaak, maar daar worden we nog vaak mee geconfronteerd. Omdat er wat bekend wordt gemaakt over de rechtszaak, of omdat er elders in het land wat speelt. Dat blijft je bezighouden."

Dan wat feestelijks. Er wordt gebouwd op De Krijgsman.
"Dat was zeker reden voor feest. Er is daar natuurlijk lang over gesproken, maar nu is het eindelijk zover. En er gaat echt wat moois komen. En zeker als je die gezinnen ziet die er straks komen wonen en heel trots zijn, is dat mooi om te zien. Het wordt ook echt een aanwinst voor de gemeente. Even verderop komen de sportvelden op de Brediusgronden. En dat kan ook weer de oplossing zijn voor het capaciteitsprobleem van de hockeyclub van Muiderberg. Het staat er gewoon goed voor."

En Crailo komt er ook aan.
"Dat gaat allemaal nog wel even duren, maar er staat wel wat moois op stapel."

Tot slot. Heeft u nog goede voornemens?
"Voor mezelf nog meer sporten en bewegen. Tot slot wil ik graag kwijt dat ik alle 'Gooise Meerders' wil bedanken voor het afgelopen jaar. Ik ben ontzettend hartelijk ontvangen, maar heb ook gezien hoeveel mensen hard werken om iets heel moois van onze gemeente te maken. Daar mogen we met z'n allen heel trots op zijn. Ik hoop dat we dat volgend jaar voort kunnen zetten. Ik wil vanzelfsprekend al onze bewoners alvast het beste wensen voor komend jaar."

Dit interview met de burgemeester is een selectie van het tv-gesprek van de burgemeester met BussumsNieuws en GooiTV. Het complete interview staat op www.bussumsnieuws.nl.