Het projectteam is blij met de award van het BussumsNieuws.
Het projectteam is blij met de award van het BussumsNieuws.

Bussum op IJs heeft een hele duidelijke bindende factor

Met de verkiezing van Bussumer van het Jaar wil BussumsNieuws in de laatste krant van het jaar de schijnwerper richten op positieve bijdragen aan de lokale samenleving. Alle Bussumers die initiatieven nemen die onderscheidend en inspirerend zijn en zorgen voor een positieve uitstraling voor Bussum, maken kans. Dit jaar sprong wat ons betreft Bussum op IJs eruit. Een deel van het vaste projectteam nam onlangs al de award in ontvangst.

BUSSUM Ieder jaar wordt door BussumsNieuws een Bussumer in het zonnetje gezet. Iemand die zich heeft ingespannen om van Bussum een mooiere woonomgeving te maken. Iemand die inspireert, die anderen motiveert en aanzet tot actie. Iemand die zich met name in 2017 heeft geprofileerd. Dit jaar heeft BussumsNieuws alle vrijwilligers van Bussum op IJs uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar 2017.

Het juryrapport is vol lof. Hierin staat te lezen: "Bussum op IJs is echt een geweldig evenement en het is heel leuk om te zien hoe zo'n grote groep enthousiaste mensen dit weer voor elkaar heeft gekregen. Zeker nadat het feest vorig jaar werd afgeblazen omdat er geen geschikte locatie was. De teleurstelling was groot, maar toch hebben de vrijwilligers weer doorgepakt. Iedereen heeft vorig jaar Bussum op IJs gemist en daardoor is de waardering dit jaar extra gegund. Het evenement is inspirerend voor Bussumers. En draagt bij aan het 'wij-gevoel'. Alle scholen en bedrijven lijken wel naar Bussum op IJs te gaan. Het inspireert om naar buiten te gaan, de deur uit. Sportief en sociaal gezien is het echt een aanwinst. Het schaatsfestijn heeft ook een hele duidelijke bindende factor. Iedereen vindt het hier gezellig. De combinatie met het eten, een drankje doen, leren schaatsen, samen teambuilden of gewoon een wedstrijdje curling: die veelzijdigheid is ook een sterke troef van Bussum op IJs. Een baan die ook in de regio goed bekend staat. Zo is Bussum op IJs een stuk gezelliger te noemen dan in Nederhorst den Berg en nodigt Bussum meer uit om echt rondjes te schaatsen dan de schaatsbaan in Laren. Kortom: ere wie ere toekomt, Bussum op IJs zetten wij graag in het zonnetje. Eigenlijk heeft de jury maar één puntje van kritiek en dat is dat Bussum op IJs twee weken te kort duurt."

Uitreiking

Bij de uitreiking van de award zijn Fransien Jongmans (diverse taken), Ellen Hazenberg (projectmanager), Tanja van Eck (aansturing vrijwilligers) en Josephien Swelheim (schoolschaatsen) aanwezig, een deel van het projectteam dat eigenlijk uit acht vrijwilligers bestaat. Graag noemen we de andere leden ook nog even: Carin Meeter (financiën), Linda Metselaar (schoolschaatsen) en Roy Brok (horeca) en Saskia Aupers (communicatie).
De aanwezige dames zijn enorm verrast door de award. "Flabbergasted", zegt Ellen Hazenberg. "We hadden dit totaal niet verwacht, maar we zijn er enorm trots op." Ook wanneer de rest van de vrijwilligers het nieuws ontvangt tijdens een gezellige bijeenkomst een paar dagen later wordt de award met veel gejuich ontvangen.

"Dit is zo leuk", zegt projectmanager Ellen Hazenberg. Ze vertelt dat er bij Bussum op IJs zeker 150 vrijwilligers betrokken zijn. "Iedereen helpt hier mee en dat is zo leuk. Zo hebben we mannen, 50-plussers die laatst zo druk waren met de sneeuw van de baan te scheppen, maar we hebben ook jonge jongens die hier hebben leren schaatsen en met ons meegegroeid zijn. Ze geven nu zelf schaatsles. Verder zijn er heel veel helpers. Mensen die kaartjes verkopen, die helpen met afwassen. Noem het maar op. Iedereen is ontzettend flexibel en helpt waar hij of zij kan om er voor iedereen een geweldig evenement van te maken."
Josephien is er dit jaar voor het eerst bij. "Ik ben erbij gesleurd door mijn zus Carin. Ik kom uit Amsterdam en was nog nooit bij Bussum op IJs geweest. Maar ik zit even zonder baan en nu kom ik dus iedere dag hier. Ik help bij het schoolschaatsen en dat is ontzettend leuk om te doen. Al die blije kinderen in de sneeuw en de regen, het maakt ze niets uit."
Op Josephien na zijn de meeste vrijwilligers al jaren bij Bussum op IJs. Neem vliegende kiep Fransien. "Ik doe zaken zoals het terrein, de op- en afbouw, de logistiek, de tent, de sponsoring, eigenlijk alles. O ja, ik ben er ook voor het vervangen van de lampjes en moest in actie komen toen het toilet verstopt raakte", lacht ze. Toch doet ze het allemaal met veel plezier. "Het is werken als een paard, maar zo leuk om te doen. Je doet echt iets nuttigs voor de gemeenschap. Bovendien heb ik het als tuinarchitect heel rustig in december. Dan is het sociale aspect ook heel fijn. Er heerst hier echt een vrolijke sfeer. Ook mijn kinderen Marijn en Friso werken als vrijwilliger mee."

Domper

'Maar één punt van kritiek: evenement duurt twee weken te kort'

Vorig jaar was het minder gezellig bij het projectteam. Dat kwam toen bleek dat het feest werd afgeblazen door de gemeente. Men bleek geen geschikte locatie beschikbaar te hebben. Fransien: "Vorig jaar hebben we er zo hard aan getrokken om het evenement door te kunnen laten gaan. Het plein van het gemeentehuis was bezet door de aannemer vanwege de verbouwing. Maar toen dachten we nog: dit gaat echt wel lukken, we vinden wel iets anders. We krijgen de gemeente wel zover. Maar helaas mocht het niet zo zijn. Dat was echt wel een domper," blikt ze terug. Ellen vult aan: "Er komt gewoon altijd veel kijken bij de organisatie. Het is echt een misvatting dat het evenement weinig voeten in de aarde heeft. We doen er heel veel voor. Ieder jaar hebben we weer nieuwe uitdagingen. Ook willen we het ieder jaar iets mooier en beter neerzetten en zonder de prijs van de kaartjes duurder te maken. Zo zijn alle lampenkappen en kleedjes in de tent bij diverse kringloopwinkels opgehaald. De inventaris is allemaal van ons en staat opgeslagen in zeecontainers. Want alles wat we niet hoeven te huren, scheelt ons geld. Het zou daarom wel een wens zijn om nog kachels te kunnen kopen."
Aan de opzet verandert ieder jaar iets. "We hebben voor deze tiende editie van Bussum op IJs een lustrumlied, gemaakt door Sophie van Hoytema. Dat is gezongen bij de opening. En dit jaar hebben we een nieuwe bar in de tent staan. Ook nieuw is het racletten. Veel activiteiten zijn zo populair dat ze in no time vol zitten. Maar ook de bingo met prijzen van lokale ondernemers is echt een feest. En we worden in september al gebeld of er een kinderpartijtje gehouden kan worden in december."
Het jurypunt van kritiek, twee weken langer schaatsen, wordt door de vrijwilligers niet als gewenst beschouwd. "Nee, dat gaan we niet doen", zeggen de dames in koor. "We hebben dan nog meer vrijwilligers nodig en dan krijg je ook dat een deel van de tijd de baan niet bezet wordt. Dat zou zonde zijn. Nu kunnen alle scholen komen schaatsen. De overige twee weken houd je dan overdag een lege schaatsbaan. Dat zou zonde zijn van de energie. Mits natuurlijk de scholen uit Muiden en Muiderberg zouden komen schaatsen... dat zou nog mogelijkheden bieden."
Een grote wens van Bussum op IJs is om nog energiezuiniger te worden. "We hebben wel een energiezuinige chiller staan. Toch kijken we nu samen met de gemeente of er extra zonnepanelen kunnen komen op het dak van het gemeentehuis en dat wij dan de overcapaciteit kunnen gebruiken. De parkeerplaats wordt de komende tijd helemaal opnieuw ingericht en daar zijn wij bij betrokken. Wij willen graag hier blijven. Wat ons betreft kunnen we de parkeerplaats vanaf nu wel het 'Bussum op IJs Plein' gaan noemen. Dan kan de award hier mooi op een sokkel staan. En als dat niet kan, dan laten we de award rouleren onder de vrijwilligers."

Plezier voor jong en oud, mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers.