In de kringloopwinkel Naarden is van alles te koop.
In de kringloopwinkel Naarden is van alles te koop. Foto: Bob Awick

Kijkje achter schermen bij kringloopwinkel Naarden

NAARDEN De kringloopwinkel van Naarden is te zien in de vijfdelige documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel' van de VPRO. De eerste uitzending gaat over Mohammed die dit jaar een vroege Mondriaan tussen de ingeleverde spullen vond en daarmee de landelijke pers haalde.

"Wat regisseur Frank Wiering wil laten zien, is het succes van kringloopwinkels", vertelt Simone Ooijens, werkzaam op de afdeling Marketing en Communicatie van de Tomingroep. "En dan gaat het niet alleen om de spullen, maar vooral om de mensen achter de schermen. Bij ons werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij krijgen een opstap naar regulier werk in de breedste zin van het woord. Dat kunnen verslaafden, vluchtelingen en mensen met een verstandelijke beperking zijn."
In de serie hebben ze dat in beeld gebracht en is er gefilmd in de kringloopwinkel in Zeist, Steenwijk en Naarden. "In Steenwijk hebben ze iemand gevolgd met een alcoholverslaving. Bij ons in Naarden volgen ze Mohammed, die gespecialiseerd is in kunst en antiek. Hij werkt al jaren samen met Francis, een Marokkaanse jongen die doofstom is. De mannen hebben samen een eigen taal ontwikkeld."
Veel mensen uit het Gooi en omstreken gaan speciaal naar de kringloopwinkel in Naarden. Wat is het succes? "Het succes is dat het een hele ruime winkel is, verdeeld over twee verdiepingen. Bij ons kun je vrijwel alles kopen en is er ook een aparte kledingafdeling. We hebben ook een snelle doorloop. Als je vandaag in de winkel komt is het morgen anders, dus dat maakt de winkel steeds verrassend om te bezoeken. En een kringloopwinkel is nu sociaal geaccepteerd en duurzaam, want we geven spullen een tweede kans." De kringloopwinkel organiseert ook activiteiten zoals een jaarlijkse veiling en de brocantedagen. Daarnaast is er een koffiehoek waar mensen terechtkunnen voor koffie, thee of een lunch. "Van het café wordt veel gebruikgemaakt. Ook het café is een leerplek, maar dan op het gebied van catering. De kringloopwinkel maakt deel uit van de Tomingroep en we hebben in totaal twaalf bedrijven waar mensen werken vanuit de Participatiewet. Je kunt bij ons dus kiezen. De een wil graag werken in de kringloopwinkel, de ander bij de catering of metaalbewerking. We proberen zo veel mogelijk te kijken waar de interesses liggen, want hoe leuker iemand zijn werk vindt, hoe meer hij of zij zich inzet en dat is geweldig om te zien."

'Het succes van de kringloopwinkel' is te zien van 25 tot en met 29 december om 21.10 uur bij NPO2.