Bernadette Langemeijer wil in de gesprekskring graag anderen inspireren.
Bernadette Langemeijer wil in de gesprekskring graag anderen inspireren. Foto: Antoon F. Bruggeling

Bernadette Langemeijer praat over
hoe je zinvol ouder kunt worden

Komend jaar krijgt de Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden een nieuwe plek. De Spieghelwijck is de plek om te praten over levensvragen.

BUSSUM Maar liefst 18 jaar lang heeft de Bussumse Bernadette Langemeijer gespreksgroepen voor ouderen begeleid in woonzorgcentra De Zandzee en De Antonius Hof. Haar Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden krijgt vanaf volgende maand, 24 januari, een nieuwe plek in wijkcentrum De Spieghelwijck.

"We willen aan ouderen een podium bieden om met elkaar in gesprek te gaan over tal van levensvragen", aldus Langemeijer. In de afgelopen jaren is volgens levensbeschouwelijk werker Bernadette Langemeijer duidelijk gebleken dat de Bussumse ontmoetingskring in een grote behoefte voorziet.

Eenzaamheid

In 2018 zijn er van januari tot en met mei tien nieuwe bijeenkomsten op woensdagen van 09.30 tot 12.00 uur. Iedereen vanaf 60 jaar is welkom. De kosten zijn laag. Bernadette: "We leven in een snel veranderende tijd waarin individualisme steeds meer op de voorgrond treedt en er steeds meer samenhang in de maatschappij verloren gaat. Eenzaamheid komt helaas nog steeds veel voor onder ouderen, zelfs in tehuizen."

In Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden worden boeiende thema's behandeld. Naast Bernadette doen ook twee vrijwilligers mee aan de gesprekken. "Aan de hand van korte teksten/gedichten en muziek willen we ons verdiepen in het ouder worden in deze tijd. Ieder mens bewandelt zijn eigen levenspad, soms als zoektocht, soms als een worsteling en soms ook om zo te genieten van het gewone alledaagse", aldus Langemeijer.
"Zijn er nog doelen te behalen in de fase van ouder worden of is het eerder een fase van oogsten en gerijpt zijn door het leven? In de kring vragen we ons af of er wellicht nieuwe mogelijkheden zijn te ontdekken nu er zo veel mag worden losgelaten en niet meer hoeft. Wat hebben ouderen nu te bieden aan anderen? Levenswijsheid, een luisterend oor? Hoe wil je juist nu vormgeven aan je leven, of vormt het leven jou?"

Elkaar inspireren

Eenzaamheid komt helaas nog steeds veel voor onder ouderen

Bernadette Langemeijer meent dat door met elkaar in gesprek te gaan, met respect voor ieders manier van denken, kennis, levensverhalen en ervaringen, je elkaar kunt inspireren, verrijken en bovenal veel van elkaar kunt leren. Gezelligheid zal in deze serie van tien bijeenkomsten vooropstaan. "Belangrijk is dat 60-plussers elkaar ontmoeten en genieten van een goed gesprek. Er ontstaan zelfs vriendschappen. Mooi om te zien. Ik probeer mensen te laten inzien dat het leven heel mooi kan zijn, óók als je oud bent."

Studies

Langemeijer heeft de studies theologie, kunst/cultuur en levensbeschouwing gevolgd op de Hogeschool Inholland in Diemen. Tien jaar heeft ze gewerkt als vrijwilliger in zorgcentrum De Antonius Hof en daar leiding gegeven aan een levensverhalenkring voor licht dementerende bewoners. "Ik heb gekozen voor theologie en het werken met ouderen in gesprekskringen om uiting te geven aan mijn diepe verlangen anderen te inspireren. Vanaf mijn negentiende heb ik me gericht op de studie praktische filosofie, een belangrijk uitgangspunt in mijn leven." Ruim 15 jaar is Bernadette verbonden aan de Stichting Meditatiegroep in Amstelveen. Ook heeft zij op de Ficino Academie in Amsterdam gezeten, een opleiding in de beeldende kunsten voor zelfontplooiing. "Ik ben erg blij me te kunnen inzetten voor zingevende gesprekskringen voor ouderen in woonzorgcentra", zegt Langemeijer. Ze hoopt op 24 januari veel mensen te kunnen verwelkomen in wijkcentrum De Spieghelwijck, naast verzorgingshuis De Zandzee.

Voor aanmelden en informatie, tel. 06-43018670 of 035-6224367.