Wethouder Gerben Struik wil graag wethouder blijven.
Wethouder Gerben Struik wil graag wethouder blijven. Foto: Bob Awick

'Wat ik doe als wethouder raakt de inwoners'

Gerben Struik is bijna twee jaar wethouder in de gemeente Gooise Meren. Hij vindt zijn wethouderschap uitdagend want zaken als duurzaamheid, jeugdzorg, passend onderwijs, werk en inkomen, dierenwelzijn en het milieu raken mensen in hun dagelijks leven. We kijken met Gerben Struik terug op het afgelopen jaar en hij vertelt wat zijn verwachtingen voor volgend jaar zijn.

Hoe vind je dat het afgelopen jaar is gegaan met jouw portefeuilles in Gooise Meren?
"In mijn portefeuille heb ik onder andere duurzaamheid, jeugd, werkgelegenheid en arbeidsparticipatie. Dit zijn onderwerpen die inwoners raken omdat het direct met ze te maken heeft. Neem bijvoorbeeld duurzaamheid. We hebben samen met 125 inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het project Samen Sneller Duurzaam opgezet omdat we sneller willen verduurzamen in Gooise Meren. Binnen het project zijn een aantal werkgroepen ontstaan die willen investeren in de toekomst."

Wat gaan die werkgroepen doen?
"Er zijn verschillende soorten werkgroepen. De ene groep richt zich op energie, de andere op grondstoffen of biodiversiteit om te kijken hoe ze de duurzaamheid in Gooise Meren verder kunnen ontwikkelen. De werkgroep Energie wil dat de huishoudens in 2030 geen aardgas meer gebruiken, maar schone energie zoals zonnepanelen en dat alle woningen zijn voorzien van duurzame isolatie. De gemeente faciliteert en denkt mee. Zo zijn we nu bezig met een duurzame visie op het groen in de buitenruimten. De werkgroep Biodiversiteit is er ook bij betrokken om te kijken hoe een groene buitenruimte meerwaarde kan opleveren voor vlinders en bijen."

Is het gemeentehuis duurzaam verbouwd?
"Het gemeentehuis is nog niet energieneutraal, maar door de verbouwing hebben we nu wel energielabel A+. De gemeente is eigenaar van zo'n tachtig panden en die moeten de komende jaren ook energieneutraal worden. Daarnaast willen we zo duurzaam mogelijk inkopen. We willen bijvoorbeeld voor de buitendienst heggenscharen gaan gebruiken die op een accu werken in plaats van op diesel. Ook vinden we het belangrijk dat de onderdelen van gereedschap kunnen worden hergebruikt. Op dat gebied zijn we koploper in de regio."

Wat kunnen inwoners op het gebied van duurzaamheid verwachten van de gemeente?
"De gemeente gaat een fonds oprichten waar particulieren tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten voor zonnepanelen, isolatie of andere maatregelen die ze willen nemen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Ook zijn we in gesprek met woningcoöperaties, waterleidingbedrijf PWN, netbeheerder Liander en de provincie om de CO2-uitstoot te verminderen en aan de slag te gaan om in de toekomst de wijken energieneutraal te maken."

Als wethouder heb je Plan 18 laten ontwikkelen. Wat houdt dat precies in?
"Als je achttien jaar wordt, ben je volgens de wet volwassen en moet je veel zaken zelf regelen. Met Plan 18 zijn we samen met verschillende organisaties nu een jaar bezig en helpen we jongeren die bij ons bekend zijn vanuit de jeugdhulp. Ze worden op hun zeventiende uitgenodigd voor een gesprek, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze achttien jaar worden. Ze moeten onder andere zelf een identiteitskaart aanvragen en verzekeringen afsluiten. Neem het voorbeeld van een jongen die zijn paspoort niet had aangevraagd en om die reden geen opleiding kon volgen. Dat wil je voorkomen en dan kan Plan 18 heel goed helpen."

Helpt de gemeente deze jongeren ook nog op een andere manier?
"Ja, en dat doen we samen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Gooise Meren. Ondernemers in Gooise Meren bieden mensen, die aan de zijlijn van de samenleving staan, een werkplek aan. Dat kunnen jongeren met een beperking, werkzoekenden met een uitkering, arbeidsgehandicapten of 50-plussers zijn. Dit jaar heb ik de eerste Smaakmaker uitgereikt. Dat is een certificaat voor werkgevers die kansen bieden aan jongeren met een arbeidsbeperking. De Smaakmaker ging naar De Vestingh Verf & Glas. Dit bedrijf bedrijf heeft meerdere mensen met een beperking in dienst."

'Eigenlijk wil ik iedereen een pluim geven die zich inspant voor een duurzame toekomst'

Wat doen de gemeente en MVO Gooise Meren voor inwoners met een arbeidsbeperking?
"MVO Gooise Meren is een samenwerking tussen de gemeente en zo'n 75 bedrijven. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. En het werkt goed, want samen met de werkgevers hebben we onze doelstelling bereikt om meer dan de helft van de gegadigden te begeleiden naar werk, een leerwerkplek of naar vrijwilligerswerk. Wat ik belangrijk vind, is dat ze niet thuiszitten maar door goede begeleiding weer structuur in hun leven krijgen, plezier in hun werk hebben en daardoor actiever deelnemen aan de samenleving."

Je bent ook voorzitter van de regionale stuurgroep jeugd. Kun je daar meer over vertellen?
"Dat betekent dat ik op regionaal niveau, samen met de wethouders van andere gemeenten, werk aan de inrichting van de jeugdhulp. We hebben gezegd dat we willen uitgaan van de vraag van het kind. Het moet niet gaan om het label, zoals ADHD, maar om de hulp die het kind krijgt. Die hulp moet dus passen en snel voorhanden zijn. Als gemeente voeren we regie op die hulp. En we zetten ons in op preventie. Bijvoorbeeld via jongerenwerk en met projecten om overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan of overgewicht aan te pakken. Of door te helpen om een vechtscheiding te voorkomen, want daar zien we tegenwoordig veel problemen ontstaan."

Wie of welk bedrijf verdient een pluim?
"Ik vind het moeilijk om er een te kiezen, want er zijn er zoveel die echt een pluim verdienen. Wat mij heeft getroffen zijn de mensen van Samen Sneller Duurzaam omdat ze op hun eigen manier veel energie in het plan stoppen. Of de Broedplaats Gooise Meren die samen met inwoners de sociale, economische en fysieke leefbaarheid in de gemeente op een duurzame manier wil verbeteren en zich ook inzet voor een schoner milieu. Of Spant! die veel doet op het gebied van duurzaamheid en werkgelegenheid. Eigenlijk wil ik iedereen een pluim geven die zich inspant voor een duurzame toekomst. Maar dat geldt net zo goed voor iedereen die zich inzet voor onze jongeren."

Je hebt ook dierenwelzijn in je portefeuille. Wat doe je daarvoor?
"Ik vind dierenwelzijn ook heel belangrijk. Bij een instelling als Vogelhospitaal Naarden werken veel vrijwilligers en dat is goed voor de samenleving. Het is wettelijk zo geregeld dat de gemeente financieel bijdraagt aan de opvang van gezelschapsdieren. Maar in Gooise Meren geven we ook een bijdrage voor bijvoorbeeld vogels en egels die opgevangen worden. Dit hoef je niet te doen als gemeente, maar wij vinden het belangrijk dat deze instellingen blijven bestaan, zowel voor de dieren als voor de vrijwilligers."

Laatste vraag? Stel je jezelf verkiesbaar in maart?
"Ja, dat ga ik zeker doen. Ik ben weer lijsttrekker voor GroenLinks en wil ook graag wethouder blijven, want dit werk past echt bij me."