De band gaat samen met Dolf Jansen het theater in met de voorstelling 'The Story of The Troubadour'.
De band gaat samen met Dolf Jansen het theater in met de voorstelling 'The Story of The Troubadour'. Foto: LSB Experience

LSB Experience brengt ode aan muziek van de Westcoast

The LSB Experience is niet zomaar een band. Deze band heeft iets bijzonders te bieden met hun meerstemmige zang en gezamenlijk gitaarspel. Marcel Luntungan, Hans Sligter en Sjoerd van den Broek vormen de band, samen met Peter Deiman op drums en bassist Rob Hendriks. Ze spelen muziek van muziekhelden uit de jaren 70 zoals Crosby, Stills & Nash, The Beatles, Jackson Browne, James Taylor, The Doobie Brothers en The Eagles.

BUSSUM De band The LSB Experience is in 2010 op een bijzondere manier ontstaan. "Wij kenden elkaar uit de jaren 90", vertelt Hans Sligter. "Sjoerd en ik organiseerden in die tijd iedere maand een open podium in café De Peuk in Bussum. Iedereen kon langskomen om iets cultureels te doen: van rappen tot gedichten voorlezen en van gitaarspelen tot zingen."

De mannen begonnen het open podium met een eigen optreden en sloten dat ook altijd zo af. "Soms een kwartiertje, maar ik kan me ook optredens herinneren van twee uur. Tijdens een van de open podiums kwam Marcel langs om als zanger-gitarist op te treden. Door persoonlijke omstandigheden had hij een aantal jaren niet meer op het podium gestaan." Marcel komt uit een muzikale familie en heeft in de jaren 90 samen met een paar broers en zussen in de band Piece of Cake gespeeld.

Na een tijdje zijn Marcel en zijn broer Jerry met z'n tweeën doorgegaan, maar Jerry maakte in 2004 een einde aan zijn leven. "Na de dood van zijn broer heeft Marcel een tijd geen muziek meer gespeeld en hij wilde kijken of hij het muzikale gevoel weer terug kon krijgen. Sjoerd en ik kenden Marcel en hadden altijd al bewondering voor hem gehad. We waren dan ook blij verrast toen hij naar De Peuk kwam. Marcel speelde een paar van zijn eigen nummer en een paar van zijn grote held James Taylor. We speelden na afloop nog wat nummers, waarna Marcel zei: 'Wat een gaaf optreden. Ik wil graag met jullie meedoen omdat we dezelfde muziekkeuzes hebben en we houden van liedjes met meerstemmige zang.' Dat was een geweldig idee van Marcel en we dachten met z'n drieën: hier gaan we iets mee doen. En zo is de band in 2010 ontstaan." Maar een band moet natuurlijk wel een unieke naam hebben. "Daar hebben we een tijdje over nagedacht, want dat is niet makkelijk. We zijn grote fans van Crosby, Stills & Nash en die bandnaam werd vaak afgekort tot CSN. We zijn gaan kijken naar onze achternamen en toen kwamen we uit op LSB (Luntungan, Sligter en Broek). Experience klonk daar goed bij en heeft een link naar de muziek uit de jaren 60. De naam The LSB Experience past echt bij ons en het bekt ook lekker." Sjoerd en Marcel wonen in Bussum en Hans in Hilversum en zo konden de mannen regelmatig met elkaar repeteren. "We houden van meerstemmige zang, handig als je alle drie zanger bent, maar onze stemmen moesten wel goed bij elkaar passen. En na het oefenen kwamen we er achter dat dat inderdaad het geval was. Ook bleken we op muzikaal gebied een overlapping te hebben qua interesses. We hadden afzonderlijk een lijst met lievelingsnummers gemaakt en voordat we het wisten, stonden er dertig nummers op. Veel liedjes kwamen uit het Amerikaanse zogenaamde 'Westcoast genre'. Dat zijn liedjes van onder andere The Eagles, Crosby, Stills, Nash & Young, James Taylor, Carole King, Joni Mitchell en andere artiesten uit met name de periode '69 tot en met begin jaren 70."

Optreden in Kentucky

Het eerste optreden van de band was in oktober 2010 in Brasserie Sparkling in Hilversum, waar ze liedjes van James Taylor zongen en speelden. Daarna volgden optredens in Bussum en Hilversum. "Sjoerd en ik speelden ook nog in The Old Brown Shoes, een Beatles Tribute band, maar die liep op zijn laatste benen. We hadden met die band een uitnodiging gekregen om op een festival in Louisville in Kentucky op te treden met de band. Daar speelden we in augustus 2011. Veel mensen waren onder de indruk en gingen vervolgens googelen naar ons. Zo kwamen ze er toen achter dat we ook in The LSB Experience speelden en zo kregen we voor het jaar erop een uitnodiging om met LSB naar Amerika te komen. We stonden in mei 2012 met de complete 5-mans band op het Abbey Road On The River (AROTR) festival in Louisville. De concerten gingen fantastisch en de bezoekers waren dan ook heel enthousiast. Geweldig om mee te maken. Het is een groot festival met twee edities per jaar: in mei in Louisville en in augustus in Washington DC. Het festival is van donderdag tot en met maandag en er komen ongeveer 25.000 bezoekers, waaronder veel jongeren, op af uit onder andere Amerika zelf, Canada, Japan, Duitsland, Italië en Zuid-Amerika en dan ook bands uit de hele wereld. Er zijn meerdere podia en onze optredens werden bezocht door tussen de honderd en een paar duizend mensen. En superleuk was dat we ook weer werden teruggevraagd voor de augustuseditie en voor het jaar erop. Toen wisten we dat we met ons vijven goed bezig zijn als band."

De band speelde toen veel covers, maar wilde ook graag eigen nummers gaan schrijven en spelen en dat uitbrengen op een album. "We speelden toen alleen niet genoeg eigen nummers voor een heel album en we hadden ook geen financiële middelen. Ook vroegen we ons af of het wel verstandig was om nog een fysieke geluidsdrager op de markt te brengen, want het was toen al gebruikelijk om muziek als download of stream (bijvoorbeeld Spotify) uit te brengen. Toch werd ons tijdens het festival duidelijk dat bezoekers graag een cd van ons wilden kopen. Daarom besloten we om toch een verzameling nummers uit te brengen voordat we in augustus van dat jaar naar Washington DC gingen. Het werd een coveralbum omdat we nog te weinig eigen nummers klaar hadden en we kregen het project op het nippertje af. Gelukkig was het niet voor niets, want de cd werd heel goed verkocht. Het jaar daarna gingen we weer naar AROTR in Louisville en wilden toen toch graag iets doen met onze eigen nummers. We besloten een van de optredens hieraan te wijden. Het intieme auditorium in het Muhammad Ali Centra, dat aan het festivalterrein grenst, leende zich hier uitstekend voor."

Album 'The Experience'

"Na afloop van ons optreden kwam er een man naar ons toe die vertelde dat hij onder de indruk was van onze muziek. Hij gaf ons een soort aanbetaling om een cd te maken met eigen nummers met de opmerking dat hij hoopte dat het volgend jaar klaar zou zijn. Een onverwacht gebaar en toen dachten we: dit moeten we ook echt gaan doen. Via via hoorde we dat in de buurt van Cincinnati de Nederlandse producer Erwin Musper woonde, die daar zijn eigen muziekstudio exploiteerde. We zijn in 2013 bij hem langsgegaan en hij heeft naar ons werk geluisterd en wilde graag met ons samenwerken om een cd op te nemen. Maar natuurlijk vroegen we ons af hoe we onze jongensdroom financieel voor elkaar konden krijgen? De enige manier leek ons crowdfunding. Marcel heeft het voortouw genomen en een onafhankelijk crowdfundplatform opgezet. Wat we niet verwacht hadden, lukte toch en veel mensen, ook Amerikaanse vrienden, en cultuurstichtingen hebben gedoneerd waardoor we binnen vier maanden het geld bij elkaar hadden. We zijn met de band in mei 2014 weer naar het AROTR-festival gegaan, gecombineerd met het opnemen van het album bij Erwin. In de studio hebben we vijftien nummers opgenomen. Daarna volgde de mixage, mastering, artwork en het hoesontwerp en in oktober werd onze droom werkelijkheid. Het resultaat is een zeer opvallend harmonieus, folky en melancholisch album met de naam 'The Experience'." Van dit album hebben de mannen al twee singles uitgebracht en in januari volgt de derde. "De single 'The Shadows of Guns' is een nummer van Marcel dat destijds geschreven werd over de Balkanoorlog, met als boodschap dat bij elke oorlog vaak de kinderen de grootste slachtoffers zijn. We hebben een speciale videoclip voor het nummer gemaakt." The LSB Experience geeft op vrijdag 23 februari een concert in de Vorstin in Hilversum waarbij de nieuwe single en nummers van de binnenkort uitgebrachte EP met nieuw en origineel materiaal centraal staan.

Optreden van The LSB Experience bij Hilversum Alive.