Willem Zijlstra geeft de cursus 'Mixed Media' bij de Gooise Academie.
Willem Zijlstra geeft de cursus 'Mixed Media' bij de Gooise Academie. Foto: Bob Awick

Willem Zijlstra is een kunstenaar in hart en nieren

Willem Zijlstra is een bekende Bussumse kunstenaar en heeft veel kunstwerken gemaakt. Ook geeft hij tekenles op school, schilderles en de cursus 'Photoshop'.

BUSSUM "Ik woon in de straat waar ik geboren ben, dus kun je mij een echte Bussumer noemen", vertelt een trotse Willem Zijlstra (63). De kunstenaar is ook docent, geeft schilderles aan de Gooise Academie en workshops en heeft zijn eigen atelier.

"Ik ben docent op het Willem de Zwijger College en het leuke daarvan is dat mijn grootvader ook lesgaf op een middelbare school in Bussum. Mijn opa gaf tekenles op de Prinses Irene Mulo-school, maar die school bestaat niet meer. Ik zet deze traditie voort met mijn slogan 'Wat goed is, hoef je niet te veranderen'."
Willem volgde de lerarenopleiding aan de Rietveld Academie. "Mijn carrière ben ik begonnen als illustrator voor onder andere tijdschriften. Ook heb ik voor de televisie de kinderfilm 'Een verhaal dat groeit' voorzien van zo'n 2600 tekeningen.
Toen had ik het wel een beetje gehad als illustrator. Maar ik heb ook altijd lesgegeven op de middelbare school en bij de Gooise Academie. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om dit allebei parttime te doen omdat ik ook met mijn eigen werk bezig wil zijn, want ik ben kunstenaar in hart en nieren." Het werk van Willem is zeer gevarieerd en bestaat uit schilderijen, objecten en installaties met hout, brons en andere materialen. Een bekend kunstwerk is de 'Agnus Dei'. "Met dit werk heb ik geprobeerd om het thema 'Offer' in een eigentijdse vorm dichterbij te brengen. Ik kocht een lam en filmde die tijdens zijn geboorte, zijn leven en toen het geslacht werd. Daarna heb ik het lam laten opzetten. Van kranten heb ik een altaar gebouwd en toen ik een krant openvouwde, viel mijn oog op een artikel over de Holocaust met de titel 'De mens is tot alles in staat'. Het lam heb ik met zijn hoofd naast deze kop op het altaar gelegd met als symboliek Jezus als Lam Gods die zijn leven vrijwillig gaf als eeuwigdurend offer. Dit kunstwerk heeft in Utrecht, Leeuwarden, Krakow en Madrid gestaan, in tijdschriften en is gebruikt als boekomslag en ik verhuur het regelmatig. Jaren geleden was het te zien in het Singermuseum, wat veel commotie veroorzaakte vanwege het confronterende karakter van het werk."

Willem is nu bezig met een kunstwerk voor drie kerken in Hilversum. "Het project heeft 'Jacobs ladder' als thema naar een verhaal uit de Bijbel van Jacob die op de vlucht is; tijdens de vlucht krijgt hij een visioen dat hem laat weten dat hij niet alleen is en een relatie met de hemel heeft. Het kunstwerk maakt tijdens de kerst een verbinding met de hemel en aarde. Deze maand staat de installatie, waaraan vijftien jongeren hebben meegewerkt, in de Regenboogkerk. In januari en februari staat de ladder met de engelfiguren in twee andere kerken in Hilversum." Ook zijn de kunstwerken van Willem te bekijken bij galerie Arte Temporale aan de Nieuwe Brink.

Willem geeft ook schilderlessen en workshops. "Ik geef vanaf maandagavond 8 januari zeven lessen in photoshoppen op de Willem de Zwijger College. De workshop wordt aangeboden door de Gooise Academie, maar die hebben geen computers. Deze cursus is voor beginners die weinig weten van Photoshop. Je neemt een foto mee naar de workshop - het kan een foto zijn van een eigen schilderij, je kind of een dier - en die stoppen we digitaal in de computer om te bewerken. Tijdens het photoshoppen kun je bijvoorbeeld de kleur veranderen en krijg je een heel ander kunstwerk. Ook gaan we een stuk verscherpen, intekenen, beletteren met gebruik van een aantal handige Photoshop-tools. Ik leer de cursisten om meerdere foto's samen te smelten tot een afbeelding. Zo kun je een foto van een landschap, je dochter en een hamster nemen. In de computer plakken we die foto's in elkaar en kan er een foto uitkomen dat je dochter met haar hamster op de maan staat. Zo kun je met Photoshop leuke dingen creëren en gaat er een nieuwe kunstwereld voor je open. Bij de Gooise Academie in Laren geef ik op de maandagochtend ook de cursus 'Mixed Media', waarbij je verschillende materialen leert kennen en die op een verrassende manier samenbrengt in een kunstwerk." Meer informatie over de schilderlessen en de workshop staat op www.gooiseacademie.nl.

Willem heeft zichzelf gephotoshopt als 'Rembrandt schildert Willem'.