Ben Hosman
Ben Hosman Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Beeldende kunstenaars uit Bussum

Het zojuist uitgekomen Bussums Historisch Tijdschrift wordt vast een collectors-item. Het is een Lexicon geworden van beeldende kunstenaars uit Bussum. Bussum was niet alleen een plaats waar schrijvers, dichters en wereldverbeteraars actief waren, maar ook beeldende kunstenaars vonden hier, dicht bij Laren, hun plek.

In het extra dikke tijdschrift komen we veel te weten van de leven en de werken van de 19e eeuwers Willem Bodeman, fijnschilder en van de graveur Christiaan Lodewijk van Kesteren.

Voor en na 1900 waren schilder, graficus en kunstcriticus Jan Pieter Veth en beeldhouwer Lambertus Zijl actief.

Van vóór 1940 noemen we: Gretha en Adri Pieck; Arnold Pijpers, religieuze kunst; Jan Verhoeven, kunstschilder en restaurator.

En van ná 1940: schilderes Maria Mispelblom Beyer-Theunissen; Ben Hosman, kunstschilder, beeldhouwer en culinair restaurateur (Warmolts); Carol Voges, illustrator en striptekenaar; Bob ten Hoope en Peter Pontiac undergroundtekenaar.

Net zoals bij schrijvers en dichters, kwamen ook veel kunstenaars vanuit de grote stad naar het rustige Gooi. Er zijn enige kunstenaars bij, waarvan de werken grote bekendheid hebben gekregen, maar waarvan de namen minder of onbekend zijn.

Carol Voges bijvoorbeeld. Hij tekende strips, omslagen van talloze jongensboeken zoals Biggles en Bob Evers en illustraties voor advertenties, waaronder veel voor Bensdorp.

Jan Veth was niet alleen een kundig portretschilder en -tekenaar, maar ook kunstcriticus en hoogleraar in de kunst. Mogelijk komt er binnenkort een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Dordts Museum, want in Dordrecht stond zijn wieg. En de hardstenen beelden in de muren van de beroemde Beurs van Berlage zijn van de Bussumse beeldhouwer Lambertus Zijl.

Aanvullingen, commentaar en kritiek zijn welkom.

Klaas Oosterom

Het Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor € 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna.
Peter Pontiac
Afbeelding
Carol Voges in 1985