Marleen Sanderse werkt aan een visie op de openbare ruimte. Van veel inwoners hoorde ze terug dat ze met veel plezier in Gooise Meren wonen.
Marleen Sanderse werkt aan een visie op de openbare ruimte. Van veel inwoners hoorde ze terug dat ze met veel plezier in Gooise Meren wonen. Foto: Bob Awick

'Lokale politiek is hartstikke verslavend'

Wethouder Marleen Sanderse is dol op haar werk, maar zal toch na de gemeenteraadsverkiezingen stoppen als wethouder. Tot die tijd wil ze nog zo veel mogelijk zaken afronden. Hoe kijkt ze terug op het afgelopen jaar? En wat kunnen we nog van haar verwachten?

U heeft een pittig jaar achter de rug. Bent er zelfs een tijdje tussenuit gegaan. Hoe gaat het ermee?
"Het gaat nu heel goed met mij. Ik heb in het voorjaar een zware buikoperatie gehad, maar daar ben ik bijna helemaal van hersteld. Daarom heb ik de keuze gemaakt om vanaf maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, te stoppen met de politiek. Maar uiteindelijk kom ik wel weer terug hoor. Lokale politiek is hartstikke verslavend."

Wat wilt u voor uw vertrek in ieder geval nog realiseren?
"Ik wil graag de visie openbare ruimte op orde hebben, dat staat gepland voor februari. We hebben heel veel informatie opgehaald bij de inwoners. Dat is gebeurd door 'razende reporters', ambtenaren die de wijk in zijn gegaan. Mensen konden aangeven wat ze belangrijk vinden. Verkeersveiligheid, overlast van hondenpoep en natuur werden veel genoemd. Veel mensen vonden groen zelfs belangrijker dan parkeerplaatsen. Verder was het heel leuk om te horen dat veel mensen heel blij zijn dat ze hier wonen. Ze zijn blij met zaken zoals sportfaciliteiten, natuur en cultuur binnen handbereik."

En kan de gemeente hier wat mee?
"De gemeente wil graag dat er een omslag komt. Ik merk dat veel inwoners nog naar de overheid kijken als er iets opgelost moet worden. Het extra handhaven, het plaatsen van borden, dat soort zaken. Maar de samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Wij willen kijken hoe inwoners zelf zaken kunnen oplossen."

Heeft u hier een voorbeeld van?
"Stel dat de gemeente wordt gebeld door een inwoner die de buurvrouw een tijd niet heeft gezien en wil dat wij er wat aan doen. Dan vragen wij: wat heeft u nodig om dit zelf op te lossen? Wij kunnen bijvoorbeeld het nummer van de wijkcoach of de GGZ geven, zodat die inwoner met de juiste informatie zelf durft aan te bellen. We kijken dus meer ondersteunend dan oplossend."

U bent ook druk geweest met de sportvisie.
"De sportvisie is afgerond en bevat uitgangspunten. Blijkbaar hebben we niet genoeg duidelijk gemaakt dat het hier best een grote ingreep betreft. We waren drie gemeenten en nu één. Dat betekent dat je dus ook een systeem gaat hanteren voor het beheer van organisaties en voor de financiering. We gaan per sportclub kijken wat de gevolgen zijn. Het beleid moet overal hetzelfde worden en transparant zijn, zonder afspraken uit het verleden."

Vorig jaar wilde u de verwachtingen op het gebied van burgerparticipatie managen. Is dat gelukt?
"We zetten hier in ieder geval wel al stappen in. Neem de gewenste uitbreiding van supermarkt Deen in Bussum. We hebben nog steeds voor- en tegenstanders van het onderwerp. En dat is prima. Het doel bij participatie is zo veel mogelijk kennis en kunde bij omwonenden en experts op te halen. Participatie wordt vaak verward met compromissen sluiten. Dat hoeft niet. Het einddoel is ook niet draagvlak creëren."

'De samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Samen kijken hoe we zaken oplossen'

Hoe staat het met de verkeersplannen voor het centrum van Bussum?
"Heel mooi om te zien dat we wel 12 insprekers hadden. Veel relevante punten zijn ingebracht op uitvoerend niveau en dat komt later aan de orde. We moeten ook afwegingen maken. Moet de gemeente bijvoorbeeld een toilet neerzetten op het Wilhelminaplantsoen? En hiervoor gemeenschapsgeld aanwenden? Of kunnen we mensen doorverwijzen naar een winkel?"

Er is veel te doen geweest over het treinspoor en de overgang bij de Comeniuslaan in Naarden. Hoe kijkt u daar op terug?
"Het was best een ingewikkeld project, waarbij zowel ProRail als de gemeente bij betrokken was. Dat gaf wat onduidelijkheid over wie over wat gaat. We kijken nu samen met omwonenden hoe we de wegen naar de overgang toe kunnen inrichten. We hebben hier goede sessies over gehad. Dat de treinen straks 130 kilometer per uur gaan rijden, daar kan de gemeente niets aan doen. Wel is het goed om de veranderingen aan te geven en de verwachtingen te managen."

Hoe bevalt het om wijkwethouder te zijn?
"Mijn wijken hebben een speciaal plekje. Ik heb in Naarden de Keverdijk en in Bussum het Brediuskwartier en de Oostereng. Ik word op de markt in Naarden heel vaak aangesproken over allerlei zaken. Dan roept mijn zoontje Pieter: 'Mam, gaan we nog?' Ik vind het wel heel leuk dat ik zo gevonden word. In de Westereng zijn we nu bezig met een onderzoek om te kijken wie de smaakmakers in de buurt zijn. Dat zouden we wel in iedere wijk in Gooise Meren willen doen. Met name in Bussum zijn de inwoners nog lang niet zo actief georganiseerd als bijvoorbeeld de dorpsraad in Muiderberg."

Waar bent u trots op?
"Dat we stappen zetten in toegankelijkheid. Het is niet ergens een vinkje achter zetten, maar de hele houding van de gemeente. Het is fijn wanneer iets niet speciaal voor een specifieke doelgroep wordt ontworpen, maar voor iedereen."

Wie verdient een pluim?
"De Stichting Samen Doen. Deze mensen organiseren iedere week een maaltijd voor ouderen in Muiden en Muiderberg in de PC Hooftschool. Ook hebben ze 's middags smaaklessen met kinderen en het eten hiervan wordt 's avonds geserveerd aan de ouderen."

Tot slot: nog een boodschap voor je opvolger na maart?
"Ga veel naar buiten, praat met de mensen in Gooise Meren. Luisteren en daarna pas handelen."