De Gooi en Eemlander 11 december 1880
De Gooi en Eemlander 11 december 1880 Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

De Beukenlaan

In de vorige eeuw kende Bussum een Beukenlaan. Niet in Het Spiegel. Niet bij de Eikenlaan, de Iepenlaan of de Lindelaan. De Bussumse Beukenlaan was een zijweg van de Amersfoortse Straatweg, vlakbij de Koekoeklaan. De weg lag in het verlengde van haar naamgenoot aan de Bikbergen-kant en vormde de toegangsweg tot de Palmkazerne (gebouwd in 1939).

De bouw van deze kazerne is het slot van een hoofdstuk in de geschiedenis van zuidelijk Bussum. Dit vertelt over de plannen tot de ontwikkeling van een villawijk aan weerszijden van de straatweg naar Amersfoort. Begin twintigste eeuw. Op het grondgebied van Blaricum en Bussum plande een particuliere bouwmaatschappij het Villapark Crailo. Kavels werden uitgegeven, wegen werden aangelegd, de ingebruikneming van een tramlijn naar het station werd voorbereid.

Uiteindelijk zijn maar twee villa's gebouwd. Waarvan één op de hoek van de Amersfoortse Straatweg met de historische Oude Postweg: een door architect K.P.C. de Bazel in opdracht van ing. C. Kloos ontworpen woonhuis. Deze villa met haar enorme tuin is de enige woning aan de in 'Beukenlaan' omgedoopte Postweg gebleven. Overigens met het adres Amersfoortsestraatweg (eerst nummer 30, nu nummer 87). De Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en vervolgens de onteigening voor militair gebruik, braken de villapark-plannen af. En de straatnaam Beukenlaan? Die bleef in onbruik en verdween weer stilletjes.

Terug naar Het Spiegel. En verder terug in de tijd. Er was ook hier wel degelijk ooit sprake van een Beukenlaan. Bijvoorbeeld bij de oprichting van de Vereniging tot Verfraaiing der Gemeente Bussum in 1883. De straatnaam is nooit officieel vastgesteld en om een onbekende reden raakte ook hier de naam weer buiten gebruik.

Nu er een nieuwe zijstraat bij de Iepenlaan komt is het misschien een goed idee om deze naar de zo veel in Het Spiegel voorkomende boomsoort te vernoemen.

Hans Jonker

Beukenlaan hoek Amersfoortse Straatweg (1971) (foto gemeentearchief)
De oprichtingsacte van de verfraaiingsvereniging (Ned. Staatscourant 18 april 1883)
Afbeelding