Kheder en Isabelle: 'Als we de vluchtelingen die in Nederland komen goed inzetten, zou Nederland een stukje mooier zijn.'
Kheder en Isabelle: 'Als we de vluchtelingen die in Nederland komen goed inzetten, zou Nederland een stukje mooier zijn.' Foto: Bob Awick

Kheder Abas fungeert als
sleutelfiguur tussen culturen

Hij studeerde economie en werkte drie jaar via de Verenigde Naties bij een bank in Syrië. Maar omdat hij het leger in moest, vluchtte hij. De Syrische Kheder Abas (32) woont nu drie jaar in Nederland. Hij koos ervoor om naar Nederland te gaan. "Syrië is mijn moeder, Nederland mijn nieuwe liefde."

BUSSUM Abas vindt werken heel belangrijk en stimuleert andere vluchtelingen om ook te gaan werken. Isabelle de Klerk, jongerenwerker bij Versa Welzijn, is blij dat Abas nu sleutelfiguur in Bussum is: "Kheder kan drempels verlagen en angsten en onzekerheden van anderen wegnemen."

Kheder is een van de drie sleutelfiguren in Gooise Meren. "De anderen zijn Iyad en Yibark. Een sleutelfiguur bij ons is de link tussen de vluchtelingen die in Gooise Meren komen wonen en de inwoners en instanties in de gemeente. Ze slaan een brug tussen twee culturen."

Taal

Kheder leerde de Nederlandse taal heel snel. Door zijn onbevooroordeelde en open houding maakt hij gemakkelijk contact met mensen. "Iedereen mag hem", zegt De Klerk. "Hij bezoekt als vrijwilliger van Versa Welzijn alle vluchtelingen die nieuw zijn in Bussum. Hij maakt ze wegwijs, helpt met vertalen, gaat mee naar doktersafspraken of naar de gemeente. Hij geeft ze tips, hij vertelt bijvoorbeeld dat de gordijnen niet goed hangen en dat Nederlanders zich daaraan kunnen storen. Want er zijn natuurlijk cultuurverschillen en hij probeert dat uit te leggen."

Werk

Abas vertelt dat hij het belangrijk vindt om werk te hebben. "Wie werkt heeft, komt onder de mensen. Dan leer je de taal en de Nederlandse gebruiken sneller. Het geeft een invulling aan de dag. Daarom moedig ik de nieuwe inwoners die uit Syrië en uit Eritrea komen aan om werk te zoeken. Ik begeleid ze daarbij op vrijwillige basis vanuit het MVO. Het MVO is de afdeling van de gemeente Gooise Meren die kandidaten duurzaam plaatst in betaald werk bij werkgevers in de regio."

'Kheder kan drempels verlagen en angsten en onzekerheden van anderen wegnemen'

De Klerk: "Kheder is daar heel goed in. Hij heeft natuurlijk ervaring, omdat hij in Syrië soortgelijk werk bij de VN deed. Hij weet precies wie hij aan wie koppelt. Hij filtert uit wie voor welke baan geschikt is en hij legt contacten met ondernemers in de gemeente. Hij kent alle vluchtelingen die hier wonen en weet welke achtergrond ze hebben. Als we de vluchtelingen die in Nederland komen goed inzetten, zou Nederland een stukje mooier zijn. Gelukkig hebben we ervaringen met mooie mensen hier in Gooise Meren. Zij geven vluchtelingen een kans door ze een baan aan te bieden of door ze te helpen."

Taal

Veel mensen die uit Syrië of Eritrea komen, hebben een goede opleiding, maar de taal is een barrière", aldus De Klerk. "Nederlands is geen moeilijke taal, maar je moet dan wel vijf dagen in de week aan de slag. Maar helaas werkt het zo niet", vertelt Abas. "De vluchtelingen die in Gooise Meren wonen, hebben slechts drie dagdelen in de week twee uur Nederlandse taalles. Dit is veel te weinig. Mijn dochter sprak na zes maanden al Nederlands omdat ze op een Nederlandse school zit. De Nederlandse taallessen zijn voor alle nieuwkomers verplicht, maar helaas worden ze in deze gemeente alleen overdag gegeven, waardoor dit botst met de werktijden en mensen dus niet fulltime kunnen gaan werken."

Abas ziet liever dat de mensen, net als zijn dochter, een halfjaar lang iedere dag taallessen krijgen of dat taallessen in de avonden en weekenden worden gegeven zodat ze dit kunnen combineren met werk.

Gevlucht

Abas is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, zijn vlucht heeft hem in totaal 10.000 dollar gekost en heeft een jaar geduurd. De hele reis was traumatisch met veel nare ervaringen zoals twee ontvoeringen, geen veilig onderkomen, gevaarlijke taferelen met de boot, racisme, ver weg zijn van zijn vrouw en kind, geen contact met zijn familie en afhankelijk zijn van mensensmokkelaars.

"Ik was een groot deel van die periode in shock. De ontvoeringen en de vlucht hadden zware emotionele impact op me." Abas belandde in Nederland in een asielzoekerscentrum, waar hij een jaar verbleef. "Dat was een vreselijk jaar, omdat ik niets mocht. Geen Nederlandse les volgen, geen vrijwilligerswerk doen, ik mocht helemaal niets. Het was wachten tot ik ergens een woning kreeg."

In juli 2015 kwam hij naar Gooise Meren, hij kreeg een appartement in Bussum toegewezen. Na een jaar kwamen zijn vrouw en dochtertje ook naar Nederland. Abas heeft in totaal tien broers en zussen waarvan een deel ook is gevlucht en in Nederland of Egypte woont. "Ik heb mijn ouders al vijf jaar niet gezien. Het is mijn grootste wens ze in mijn armen te sluiten. Helaas kan ik niet naar Syrië, hopelijk kunnen ze een keer naar Nederland komen." In Nederland hebben Abas en zijn echtgenote nog een zoontje gekregen. "We zijn hier gelukkig." Abas zou nu graag een passende, betaalde baan vinden. Want geld aannemen via een uitkering vindt hij verschrikkelijk. Daarom stort hij zich vol overgave op vrijwilligerswerk. "Omdat ik iets wil terugdoen voor de samenleving die mij zo heeft geholpen."

Integratie

Versa Welzijn verzorgt in Gooise Meren allerlei activiteiten om vluchtelingen zich meer thuis te laten voelen en om ze in contact te brengen met Nederlanders. Dat loopt uiteen van samen koken tot voetballen en van muziekles tot taalles. Mensen die willen helpen bij het integratieproces kunnen Isabelle mailen op: iklerk@versawelzijn.nl.