Er was een voorstelling door Theatergroep Playback.
Er was een voorstelling door Theatergroep Playback. Foto's: Bastiaan Miché

Antidrankmanifestatie door scholen boodschap voor scholieren én ouders

Om het hoge alcoholgebruik onder Gooise jongeren terug te brengen, moeten de verschillende partijen veel beter samenwerken, vinden zij zelf.

REGIO Natuurlijk weten ook de middelbare scholen zelf, net als gemeenten en gezondheidsorganisaties, dat de manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' het Gooise drankprobleem niet direct oplost. Maar het is een begin, stellen zij. Het manifest moet vooral leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties.

"Het viel ons op dat iedereen apart opereert", vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Het zijn allemaal eilandjes. Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

De rector beseft dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."
Elsakkers heeft even daarvoor op vrijdagmiddag, samen met zijn collega's van andere middelbare scholen in deze regio, een manifest aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes. Ook die erkent dat het vijf voor twaalf is. "Het goede nieuws is dat het alcoholgebruik onder jongeren landelijk afneemt, maar 't Gooi blijft daarbij achter. Dit manifest is een stimulans om hier meer aan te doen en meer de ouders hierbij te betrekken. De mindset moet veranderen."

Een rondgang langs enkele bij de manifestatie aanwezige scholieren leert dat velen van hen weleens een biertje, wijntje en zelfs sterkere drank hebben genuttigd. De 18-jarige Sarah Bos hoort daar niet bij. Als topsporter (wedstrijdzeilen) heeft zij nooit die behoefte gehad, zegt zij. Toch kan zij zich voorstellen dat anderen wel drinken. "Als ze maar niet hun eigen grens over gaan. Ik zou ze er ook niet op aanspreken. Ja, als ze dertien zijn."
Tijdens het officiële gedeelte voor leerlingen en ouders zijn er sprekers zoals schrijver Özcan Akyol, de in Naarden geboren olympisch zwemkampioen Ferry Weertman en is er een educatieve en interactieve voorstelling door Theatergroep PlayBack. Akyol zegt dat alcohol bij hem op jonge leeftijd (dankzij zijn aan alcohol verslaafde vader) al een grote rol speelde. Het leidde tot veel gedoe: vechtpartijen, bushokjes slopen en slecht concentreren. "Iedere keer als ik me misdroeg, was drank de boosdoener", vertelt hij. "En als er mensen tegen jullie zeggen dat drank niet goed is, is dat echt niet om jullie te bullshitten."

Schrijver Özcan Akyol was een van de sprekers.