Alle raadsleden van de drie gemeenten bespraken maandag in Hilversum het dossier Crailo.
Alle raadsleden van de drie gemeenten bespraken maandag in Hilversum het dossier Crailo. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse wethouder kraakt betoog Gooise Meren over zeggenschap Crailo

Wel meer zeggenschap willen over Crailo, maar niet meer willen betalen.
Die vlieger gaat volgens de Hilversumse wethouder Jaeger niet op.

GOOISE MEREN Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp. Dan wordt duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied, kosten 33,2 miljoen euro, doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren aan bedrijventerrein en groen.
Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag, al wordt er nu ook al gesproken over uittreding en de 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen. Maar het gebied biedt wel dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. De vraag is echter onder welke voorwaarden. Uit Gooise Meren komen de meeste zorgen. Met name de raadsleden Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks zijn kritisch. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.

Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat theoretisch gezien Hilversum alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in een drukke woonwijk in Hilversum - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap, voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt dat de eerdergenoemde verdeling er is vanuit de solidariteitsgedachte. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Hij kraakt bovendien het betoog van Gooise Meren en concludeert dat die gemeente dus wel meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."

"Gaan we uit van een vertrouwensmodel of een wantrouwensmodel", is de reactie van fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud op deze discussie. De raadsleden van Laren zitten pal tussen die van Hilversum en Gooise Meren en excelleren in zwijgen. Alsof ze denken dat ze gezien die percentageverdeling van 55 - 35 - 10 maar een fractie van de totale spreektijd hebben. Toch heeft diezelfde Calis al vrij snel tijdens de discussie de opmerking van de avond wanneer hij aangeeft met verbazing het tafereel te aanschouwen. Vooral tussen Hilversum en Gooise Meren vindt er een waar getouwtrek plaats waar wel en niet de bedrijven moeten komen. De wethouders geven aan dat dit niet zo veel uitmaakt, zolang de verhouding maar intact blijft. Immers, wanneer er bedrijven komen waar nu woningen gepland staan, moeten die woningen wel elders worden gebouwd. Anders zijn er nadelige gevolgen voor de grondexploitatie. Ook over de BV Crailo zijn er zorgen. Veel raadsleden zien liever een gemeenschappelijke regeling ontstaan. Hiermee voorkomen ze buitenspel te komen staan. Ook ziet men een BV als financieel risicovol. Ook daar is nog niet het laatste over gezegd. Wel is er steun voor een onderzoek naar een Park+Bike voor automobilisten die naar bijvoorbeeld het Mediapark moeten. Na afloop overheerst toch een wantrouwensmodel, al is de conclusie van discussieleider Paul van Ruitenbeek een terechte: het is van belang om voor de achttiende december snel de koppen bij elkaar te steken.