Wethouder Jan Franx neemt plaats in de gloednieuwe raadzaal van Gooise Meren.
Wethouder Jan Franx neemt plaats in de gloednieuwe raadzaal van Gooise Meren. Foto: Bob Awick

'Gooise Meren kan de komende jaren gaan floreren'

Een krappe twee jaar heeft Jan Franx erop zitten als wethouder van de gemeente Gooise Meren. Gekomen als de 'grote onbekende', maar al snel naam gemaakt door zijn nuchtere en no-nonsenseaanpak van de meest uiteenlopende zaken. En dat wekt vertrouwen. Maar nu komen de verkiezingen eraan. Blijft Jan Franx straks nog wel wethouder van Gooise Meren? En hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar?

U was zo'n beetje de enige wethouder waar het afgelopen jaar amper kritiek op was. Loopt alles zo op rolletjes?
"Volgens mij gaat het niet slecht. Maar kritiek is er altijd wel. En ik zie kritiek ook als gratis advies, daar leer ik ook van. Dus kom maar op. Ik heb nu alle fractievoorzitters van de gemeenteraad ook uitgenodigd voor een gesprek. We gaan het hebben over wat er volgens hen goed gaat en wat er beter kan, en of ze verbeterpunten voor me hebben. Natuurlijk hoop ik dat ze zeggen dat ze mijn inzet waarderen, maar ik hoop dat er zeker wat kritische noten gekraakt worden. Maar samengevat gaat het volgens mij best goed. Ik heb twee jaar geleden gezegd dat ik als wethouder niet kom om op de winkel te passen. Ik wil ook echt wat doen. We hebben nu de begroting op orde, de basis om als Gooise Meren de komende jaren echt te floreren."

Hoe denkt u dat bewoners over u denken?
"Ik ben de wethouder die na een mailtje meteen contact opneemt en even terugmailt of -belt. Dan hoor ik van mensen: 'belt u nu al? We hadden gehoord dat u heel direct was, maar dit is wel heel erg snel.' En dat wordt gewaardeerd."

Even een paar zaken uit uw portefeuille. Eerst eens de financiƫn. Hoeveel werk heeft u daaraan gehad?
"Het was heel veel werk. Daar hebben we met veel mensen hard aan gewerkt. We hebben een solide begroting en hebben ook meevallers gehad. Dat levert geld op. Dus elke wethouder kan nu ook zijn ambitie uitspreken voor de komende jaren en daarvoor geld aan de gemeenteraad vragen. Maar daar gaan we niet roekeloos mee om. We moeten gaan werken aan goede beheersplannen en goede investeringsplannen en ga zo maar door. Dat moeten we gefaseerd doorvoeren. En ondertussen moeten we er scherp op blijven dat de begroting ook de komende jaren op orde blijft, de structuur moet goed zijn."

Over geld gesproken. U bent het afgelopen jaar druk geweest met het vastgoed van de gemeente en wat er verkocht kan worden?
"De gemeente heeft heel veel vastgoed. We hebben per gebouw gekeken welke panden we moeten houden, zoals scholen. Maar ook wat we kunnen verkopen. En dat is nogal wat. Daar kunnen we heel veel geld mee besparen. Zo hebben we afgelopen week het regiokantoor verkocht. Dat scheelt zo een paar ton per jaar. We gaan komend jaar kijken wat we nu verder kunnen verkopen en wat niet."

Even naar Paviljoen Heidezicht. Dat heeft een nieuwe eigenaar. Er was afgelopen jaar weer veel onrust onder de buurt omdat ze overlast vreesden. Dat lijkt nu allemaal koek en ei...
"Ja, daar zijn we dan ook best trots op. Dat er nu een ondernemer klaarstaat met een goed plan en dat dat ook op de steun van de buurt kan rekenen. Maar het hele proces dat de afgelopen jaren heeft gespeeld verdient absoluut niet de schoonheidsprijs. En dat mogen we onszelf als gemeente wel verwijten. Met de kennis van nu hadden we anders moeten handelen en geen verkeerde verwachtingen moeten wekken bij de buurtbewoners. Maar we kunnen nu samen gaan werken aan iets moois."

Dan was er veel te doen over de Brinklaan en dan vooral over het zebrapad...
"We hebben daar de weg nu heel erg veranderd, maar het is in ons opzicht een heel stuk verbeterd. Natuurlijk was er heel veel om te doen, maar het was ook voor veel mensen een onderbuikgevoel. Met dat zebrapad was het natuurlijk niet per definitie heel veel veiliger. Bovendien is er daar nog nooit een ongeluk gebeurd. Toen we over de plannen spraken en toen de ophef over het zebrapad er was, waren er toevallig twee ongelukken op andere zebrapaden. Er was zelfs een slachtoffer met een gebroken been. Een zebrapad is dus helemaal niet heel veel veiliger. Het gaat erom hoe je zelf met het verkeer omgaat. Volgens ons staat er nu wat moois en heeft het centrum enorm verbeterd en de Havenstraat beter verbonden met de rest."

'Het hele proces voorafgaand aan Paviljoen Heidezicht verdient geen schoonheidsprijs'

En het gemeentehuis is klaar...
"En dat is heel mooi geworden. Daar ben ik ontzettend trots op. Het is echt het huis van de gemeente geworden. Een plek waar de gemeente werkt, maar waar je ook als bewoner zomaar naar binnen kunt lopen voor een bakje koffie en om even te zitten. We gaan straks verder met het parkeerterrein. Daar hopen we een mooi groen plein van te maken. Met plek voor auto's, maar zeker ook voor de evenementen. De plannen moeten we nog maken."

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Keert u na maart weer terug?
"Ik heb onlangs aangegeven dat ik graag nog doorga, het hangt nu van de VVD af wat ze ermee doen. Zelf sta ik er zeker voor open."

U woont nu nog in Enkhuizen. Verhuist u dan straks naar Gooise Meren als het zover is?
"Dat is nog even de vraag. Toen ik twee jaar geleden aangaf graag hier naartoe te komen verhuizen waren de prijzen natuurlijk een stuk lager. Daar komt nog eens bovenop dat er niet heel veel te koop is. Bovendien is een wethouder een voorbijganger. Ik moet mijn huis daar verkopen en hier wat kopen met het risico dat ik na twee jaar bedankt wordt voor bewezen diensten. Het is bovendien vanuit Enkhuizen maar 50 minuten rijden. Als ik met de fiets bijvoorbeeld vanuit Muiden naar Bussum zou moeten rijden, ben je ook al een half uur bezig. Maar verhuizen naar Gooise Meren is zeker een optie, want het is hier gewoon heel fijn."