BFC (blauw) was blij dat het met drie punten van het veld mocht stappen.
BFC (blauw) was blij dat het met drie punten van het veld mocht stappen. Foto: Bastiaan Miché

'Vandaag mogen we blij zijn dat we na de magere 0-1 met drie punten winnen'

Tevergeefs heeft zaterdagmiddag het thuisspelende Olympia alle energie in de strijd geworpen om tegen BFC minimaal een punt te veroveren.

BUSSUM Al in de achtste minuut van de wedstrijd was het enige doelpunt van BFC-aanvaller Dico Knevel beslissend. Na deze moeizame zege staat BFC vijfde in de derde klasse C en staan de Bussumers vlak achter de bovenste vier ploegen.

Olympia bezet de zesde stek; nu op zes punten van BFC. Beide clubs zijn dit seizoen via de nacompetitie gepromoveerd naar de derde klasse. Altius is nu koploper met 24 punten uit tien duels, twee punten meer dan FC Hilversum (die ploeg won zaterdag met 8-0 van Cobu Boys) en AH'78.
"De ene wedstrijd is de andere niet", was de conclusie van BFC trainer Danny Schenkel na de zege tegen Olympia. "Vorige week wonnen we thuis met 7-0 van AH en vandaag mogen we blij zijn dat we na de magere 0-1 met drie punten van het veld stappen."

Opportunistisch

De oefenmeester wist dat Olympia een lastige tegenstander zou worden. "Ze spelen opportunistisch voetbal en hun spitsen houden constant druk op onze verdediging. Door het spel van Olympia zijn we te snel overgeschakeld op plan B: de lange bal naar voren en daar maar zien wat het wordt. Plan A is om rustig vanuit de verdediging met combinatievoetbal de aanvallen op te zetten."
Schenkel verlaat aan het einde van het seizoen het Bussumse BFC: "Drie jaar is voldoende. Voordat je op elkaar raakt uitgekeken, moet je vertrekken. Ik ben ook toe aan een nieuwe uitdaging."

Het duel tussen beide ploegen was voetballend niet oogstrelend. Spannend was het zeker wel. Beide keepers, Desmond Ording van BFC en Sybren van Dam van Olympia, hielden met fraaie reddingen hun ploeg in de wedstrijd.
Ondanks het kille weer hadden de spelers geen last van de kou. In een typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het voor de twintig veldspelers massaal aanvallen en direct daarop weer terug in de eigen linies.
Marco Gras, de trainer van Olympia, hoopte met deze speelwijze dat de bal dan een keer goed zou vallen voor de gelijkmaker. Gras trok een mistroostig gezicht na het verlies: "Dit is een zure nederlaag. Bij de goal van BFC waren we even niet scherp. In de resterende 82 minuten hebben we niets weggegeven. Er waren voldoende kansen voor de gelijkmaker. Dan krijg je een andere wedstrijd. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop moeten we wel punten scoren. Wij staan nu wel zesde, maar het verschil met de nummer twaalf is slechts vier punten."

Skileraar

Gras moet wel op zoek naar een nieuwe doelman. De sluitpost van Olympia speelde afgelopen zaterdag voorlopig zijn laatste wedstrijd. Sybren van Dam: "Het was niet de bedoeling om in het eerste van Olympia te keepen. Ik speelde met vrienden in de A1. Maar door blessures ben ik doorgeschoven naar het eerste. Maar ik had mijn plannen voor volgend jaar al klaar. De komende wintermaanden ga ik naar Serfaus in het Oostenrijkse Tirol. Daar ga ik aan de slag als skileraar. Daarvoor heb ik vorig jaar mijn licentie gehaald."
De 18-jarige Hilversummer heeft zijn levenskoers duidelijk uitgestippeld. "Na de winter zit spelen bij Olympia er niet in, omdat ik dan naar Zeeuws-Vlaanderen verhuis. Aan de boulevard in Cadzand ga ik mijn koksopleiding vervolgen in het restaurant Pure C, met één Michelinster, van eigenaar en sterrenchef Sergio Herman. In de keuken ga ik als leerling-kok de fijne kneepjes van het vak leren van chef-kok Sycro Bakker, een oud-leerling van Sergio Herman Het is bijzonder dat je in zo'n omgeving je opleiding mag volgen. Die kans laat ik niet lopen voor het voetballen."
Een ding weet Sybren van Dam zeker: "Als ik ooit weer terugkeer in deze omgeving ga ik weer bij Olympia spelen. Want eens een Olympiaan, voor altijd een Olympiaan."

In typische Engelse 'kick-and-rush'-wedstrijd was het massaal aanvallen