Bussum op IJs werd in het begin van de week opgebouwd op het parkeerterrein bij het gemeentehuis.
Bussum op IJs werd in het begin van de week opgebouwd op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Foto: Bob Awick

Dertig dagen genieten van ijspret met Bussum op IJs

Bussum op IJs is een evenement dat niet meer weg te denken is. De schaatsen kunnen weer uit het vet gehaald worden voor de tiende editie.

BUSSUM Nog een paar dagen wachten en dan kan er weer geschaatst worden bij Bussum op IJs. "Helaas ging het vorig jaar niet door. We hebben veel reacties gekregen dat iedereen de ijsbaan gemist heeft en dat ze nu weer kunnen genieten van de ijspret op het parkeerterrein bij het gemeentehuis", vertelt Saskia Aupers van de Stichting Bussum op IJs.

"Vanaf september zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen. In het begin was het niet zeker of we de ijsbaan weer op het parkeerterrein bij het gemeentehuis konden plaatsen. De ingang van het gemeentehuis is veranderd en we moesten daarvoor eerst in gesprek met de brandweer, gemeenten en andere partijen om te kijken of we het veilig konden krijgen, zodat de brandweer of ambulance bij de ijsbaan kunnen komen. Dat is gelukt en iedereen kan weer komen schaatsen op de vertrouwde plek."

Tien jaar

Bussum op IJs bestaat dit jaar alweer tien jaar. "Schaatsen zit velen toch in het bloed en omdat de winters de afgelopen jaren niet geschikt waren om te schaatsen op natuurijs is het idee voor deze ijsbaan ontstaan." De ijsbaan wordt vrijdag om 17.00 uur feestelijk geopend door burgemeester Han ter Heegde. "We hebben een eigen Bussum op IJs-lustrumlied gemaakt en met dat lied openen we de ceremonie. Of de burgemeester ook een rondje gaat schaatsen, weten we niet. We wachten het rustig af."

"Het evenement wordt gesponsord door ondernemers en winkeliers, want zonder hun hulp kan de ijsbaan niet bestaan en elk jaar staan ze weer klaar voor ons. Ook dit jaar hebben we weer voldoende sponsors gekregen om het financieel rond te krijgen. Zo helpt TB design uit Naarden ons met het opbouwen van de ijsbaan en het bedrijf Van Paridon met het afval. Ook zijn er bedrijven die ons in natura sponsoren, zoals een schoonmaakbedrijf dat elke dag voor ons schoonmaakt en KledingOutlet Naarden heeft ons jassen geschonken zodat we voor iedereen herkenbaar zijn. Ze gunnen het ons en willen ook graag dat de ijsbaan blijft bestaan."

Denkclub

Weer schaatsen op het parkeerterrein bij gemeentehuis

Of dat mogelijk is, weet de Stichting Bussum op IJs niet zeker. "Het parkeerterrein wordt volgend jaar aangepakt, maar de gemeente heeft ons wel gevraagd om mee te doen in de 'denkclub'. Ik denk dat de kans groot is dat Bussum op IJs hier volgend jaar weer staat. Misschien niet op dezelfde plek, maar dat zien we dan wel weer. Het terrein blijft wel een parkeerterrein met plek voor evenementen, maar het schijnt een stuk groener te worden. Wanneer dat allemaal gaat plaatsvinden, is nog niet bekend."

Heel populair

"Wat we wel zeker weten, is dat Bussum op IJs heel populair is en dat zien we aan het aantal bezoekers per jaar. Het is lastig om te tellen, maar we denken zelf dat we elk jaar rond de 25.000 bezoekers hebben. Dat komt natuurlijk ook door het schoolschaatsen. De eerste twee weken wordt er overdag geschaatst door leerlingen van de basisscholen in Gooise Meren en dan komen er al zo'n 3.000 kinderen. Voor de ijshockeycompetitie hebben zich al zo veel teams gemeld dat we helemaal vol zitten. Inschrijven kan helaas niet meer. Wel is er voor kinderen van acht tot twaalf jaar een ijshockeyclinic waarbij je op een speelse manier kennismaakt met ijshockeystick en puck. Voor de allerkleinsten is er kabouterschaatsen, in de kerstvakantie kunnen kinderen komen om te leren schaatsen met de driedaagse schaatscursus, curling met als doel om een zware schijf zo goed mogelijk in de 'roos' te schuiven en discoschaatsen met een dj en discolampen. Maar je kunt ook naar de ijsbaan komen voor het vrije schaatsen. Je merkt dat kinderen en jongvolwassenen het echt leuk vinden om te komen schaatsen. Daarom zijn we ook bijna elke dag open van 9.00 tot 22.00 uur en bieden we voor elke leeftijd een programma aan. Zo zijn we ook open op dinsdag 12 december vanaf 13.00 uur omdat de docenten die dag gaan staken. De kinderen kunnen hier dan fijn komen schaatsen in de buitenlucht. "
Daarnaast is er ook het restaurant waar je terecht kunt voor koffie, warme chocolademelk, soepen, broodjes en nog veel meer. "In het restaurant is op zondag livemuziek met onder andere bandjes uit de buurt. Ze hebben zelf gevraagd of ze een keer mogen optreden. Heel fijn dat ze dit willen doen voor de bezoekers. Bedrijven geven een kerstborrel in het restaurant, maar bijvoorbeeld De Zonnebloem komt met een grote groep mensen in een rolstoel die graag op het ijs zijn." Het evenement kan niet zonder de vrijwilligers. "Gelukkig is het dit jaar weer gelukt om genoeg vrijwilligers te krijgen. Wat we vooral leuk vinden is dat jongens en een paar meisjes van een jaar of zestien komen werken als ijsmeester. Ze hebben hier vanaf hun vijfde geschaatst en werken nu als vrijwilliger. Geweldig." De ijsbaan is open van vrijdag 8 december tot zondag 7 januari.