Maricica en Hans Mobach hebben samen de Stichting Dialoog opgericht.
Maricica en Hans Mobach hebben samen de Stichting Dialoog opgericht. Foto: Bob Awick

Stichting Dialoog helpt de armste gezinnen in Roemenië tijdens kerst

Hans en Maricica Mobach van Stichting Dialoog organiseren weer voor Kerstmis een voedselpakkettenactie voor gezinnen in Roemenië.

NAARDEN De kerstactie heeft vorig jaar 221 voedselpakketten opgeleverd voor de armste gezinnen met veel kinderen.

"We zetten ons al jarenlang in om de gezinnen in de dorpen Râmnicu Sarat, Topliceni en Buda rond Kerstmis te helpen met een pakket gevuld met onder andere rijst, macaroni, kip, schapenkaas, margarine, olie, wasmiddel en wat snoepgoed voor de kinderen. Veel gezinnen kunnen deze basisproducten niet zelf kopen."

"Ze verdienen ongeveer 100 euro per maand en hebben vaak vier of meerdere kinderen te verzorgen", vertelt Hans. "De gezinnen die in aanmerking komen voor het pakket van 20 euro worden eerst gescreend op het aantal kinderen en of ze onder de armoedegrens leven."

Structurele hulp

Naast deze actie geeft de Stichting Dialoog ook structurele hulp aan Roemeense gezinnen voor onderwijs en reparaties aan huizen. "In Roemenië kunnen kinderen gratis naar de basis- en middelbare school, maar in de praktijk is dat toch anders. Wil je naar school dan moet je zelf een schooltas met schoolbenodigdheden zoals schriften en pennen aanschaffen en veel arme gezinnen kunnen dat niet; zonder die spullen kunnen de kinderen niet meekomen met de rest en haken dan af", aldus Maricica.

Dit jaar heeft de stichting 866 kinderen geholpen waarvan 631 in het basisonderwijs, 229 op de middelbare school en 6 studenten. "Alle schoolmaterialen worden in Roemenië gekocht bij een leverancier. De ouders kunnen de rugzak daar ophalen met identiteitsbewijs, aangetekende brief van de stichting en een kwitantie van de school dat de kinderen daar ook echt op zitten. Onze steun is echt onmisbaar."

Dialoog doet ook aan onderwijs- en bouwprojecten

Betrokken bij Roemenië

Waarom steunt het echtpaar eigenlijk Roemenië? Hans: "Wij leerden elkaar in 1970 in Roemenië kennen." Door hun betrokkenheid bij het land zijn zij zich direct na de revolutie in 1989 gaan inzetten voor humanitaire hulp. In 1997 werd door Maricica en enkele anderen de Stichting Dialoog opgericht. "We wilden vooral kleine projecten begeleiden en controleren of het bij de juiste mensen terechtkomt. Ik spreek de taal en ken het land en de gewoontes en zo kunnen we efficiënt werken en weten we precies wat er met het geld van de stichting gebeurt."

Reparatie aan woningen

Als het echtpaar in Roemenië is, lopen ze altijd door de sloppenwijken om te kijken of mensen dringend hulp nodig hebben voor reparatie aan hun woning of artikelen zoals gasfornuis, kachel of brandhout.

"De bouwartikelen als stenen, dakbedekking, ramen en deuren bestellen we bij een lokale bouwmarkt en dat wordt binnen een week afgeleverd bij de inwoners. Wij checken of de materialen ook werkelijk gebruikt zijn en of ze het niet door hebben verkocht. Als dat wel het geval is moeten ze het dubbele terugbetalen, zoals in het contract staat."
De stichting helpt veel Roma-gezinnen omdat daar de armoede het grootst is. "Ze worden gediscrimineerd, vinden moeilijk een baan en de overheid doet helaas niet veel voor deze doelgroep. Er is in Roemenië jammer genoeg een groot verschil tussen rijk en arm en met onze stichting willen we iets terugdoen voor de armste inwoners", zegt Maricica.

Voedselpakket

Als je 20 euro of meer wilt doneren voor de voedselpakkettenactie dan kan dat tot dinsdag 19 december via rekeningnummer NL92RABO0343711109. Graag hierbij vermelden: ten name van Stichting Dialoog met beschrijving 'Voedselpakket'.

Wie wil doneren voor het onderwijs- of bouwproject kan kijken op www.stichtingdialoog.com voor meer informatie.