Piet Eijpen is elke donderdag in de Vesting om de ramen te lappen.
Piet Eijpen is elke donderdag in de Vesting om de ramen te lappen. Foto: GooiTV

'Wie weet sta ik, als ik honderd ben, nog wel op de ladder in de Vesting'

Als je op donderdag in Naarden loopt, zie je Piet Eijpen op de ladder staan om de ramen te lappen en dat doet hij al meer dan veertig jaar.

NAARDEN Iedereen in Naarden kent glazenwasser Piet Eijpen, want hij is al veertig een begrip in het Gooi. "Volgende maand wordt ik tachtig jaar. Ik voel me nog steeds fit genoeg om op de ladder te staan en vind mijn werk te leuk om thuis achter de geraniums te gaan zitten."

Piet is geboren in Naarden en zijn vader Zachie Eijpen was ook een bekende in het Vestingstadje omdat hij de schaatsenslijper van Naarden was. Eijpen is al heel lang een bekende naam en dat houdt Piet door het ramen lappen in stand. "Ik vind het ook leuk om met de inwoners een praatje te maken, meestal vanaf mijn ladder en ken natuurlijk veel mensen hier. Op mijn leeftijd is het belangrijk om actief te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, en het glazen wassen gaat me nog steeds goed af. Ik ben dan ook zeker niet van plan om te stoppen."

Piet begon zijn carrière in de jaren 60. "Door toeval ben ik met mijn bedrijf begonnen. Van huis uit ben ik elektricien. Ik ben vrij jong getrouwd en heb snel kinderen gekregen. In de jaren 50 en 60 was het normaal dat je 's avonds ook ging werken om extra geld te verdienen. Ik moest toen een keer van een bedrijf in een kantoor de ramen lappen en dat ging goed en ik vond het werk heel leuk. Toen dacht ik: dat kan ik zelf ook gaan doen en ben mijn bedrijf Glazenwasserij Eijpen begonnen. In die tijd ging ik op de fiets met de ladder op mijn schouder naar klanten toe en zo heb ik langzamerhand een wijk opgebouwd. In het begin bracht ik 's ochtends brood rond in een wijk en 's middags stond ik op de ladder. Dat heeft zich steeds verder uitgebouwd en het werd een bedrijf met vijf glazenwassers in het hele Gooi. Er was een tijd dat het heel goed ging met het bedrijf, maar door omstandigheden ging het op een gegeven moment financieel niet meer zo goed. Toen ben ik alleen verder gegaan met mijn zoon; we hebben zo'n veertig jaar samen gewerkt."
Toen Piet 65 jaar werd, ging hij met pensioen en nam zijn zoon het bedrijf over. "Mijn zoon heeft toen twee anderen in dienst genomen, maar ik wilde eigenlijk niet stoppen met het werk. Ik ben toen een paar dagen gaan werken. Op de donderdag in de Vesting en ook nog in Laren, Blaricum en Huizen."
Maar hoe lang denkt Piet nog door te gaan met het lappen van de ramen? "Nog zeker vijf jaar of langer. Ik weet het niet ,want het hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Maar als ik me over vijf jaar nog steeds zo goed voel, ga ik nog vijf jaar door. Wie weet sta ik, als ik honderd jaar ben, nog wel op de ladder in de Vesting van Naarden."

Het verhaal van Piet Eijpen is deze week ook te zien op GooiTV.

'Door toeval ben ik het bedrijf begonnen. Ik ben elektricien'
Piet rijdt al zeventien jaar rond in deze auto.