Coach Dave Smolenaars: 'Ik wil er geen vreemdelingenlegioen van maken.'
Coach Dave Smolenaars: 'Ik wil er geen vreemdelingenlegioen van maken.' Foto: Bob Awick

Promotie naar overgangsklasse geen heksentoer

De hockeydames van Gooische hadden het zondag lastig tegen het stug verdedigende Amersfoort. Uiteindelijk werd er verdiend met 3-0 gewonnen.

BUSSUM Vanaf het eerste fluitsignaal was zichtbaar dat Gooische over meer technische bagage beschikt. De thuisploeg domineerde en Amersfoort werd op alle fronten afgetroefd.

Na een kwartier opende Bo van de Brink de score. Het duurde tot ver in de tweede helft voordat Valerie Snel en Cunera de Beaufort de eindstand bepaalden. Coach Dave Smolenaars: "Het is altijd lastig spelen tegen sterk verdedigende ploegen zoals Amersfoort. Door de rust te bewaren en ons spelletje te blijven spelen, konden we het in de tweede helft beslissen." Winnen was voor zijn ploeg ook noodzakelijk om in de 1e klasse D in het spoor van koploper Zwolle te blijven. Gooische staat na negen wedstrijden tweede en op drie punten van Zwolle.

Het elan waarmee werd gespeeld, toonde aan dat de kater van het afgelopen seizoen is verwerkt. Na de vreugde van het kampioenschap ging het in de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse verschrikkelijk mis. Daarna vertrokken er zeven speelsters waarvoor er vier nieuwe kwamen. Toch heeft de coach met topsportbloed in de aderen de lat weer hoog gelegd: "We gaan voor het kampioenschap. Dat zijn we als club aan onze stand verplicht en met deze ploeg kan dat ook. Maar we moeten nog wel stappen maken. Het positieve is dat we veel scoren en weinig kansen weggeven. De realiteit is ook dat we in wedstrijden af en toe door de ondergrens zakken. Die momenten moeten korter en het verval minder."
Het is voor de dames van Gooische een geruststellende gedachte dat promotie naar de overgangsklasse na dit seizoen geen heksentoer zal zijn. De hockeybond heeft besloten om met ingang van het seizoen 2018-2019 tussen de hoofdklasse en de overgangsklasse een nieuwe promotieklasse van twaalf teams in te stellen.

Door de herindeling komt er in de overgangsklasse ruimte voor nieuwe ploegen. Voor Gooische en ook Naarden betekent dit dat men in de 1e klasse bij de top drie moet eindigen om direct te promoveren naar de overgangsklasse. De nummer vier moet herkansingswedstrijden spelen.
Smolenaars benut deze verandering om te kunnen doorselecteren: "Om aan het niveau te wennen, trainen bij Dames 1 tien junioren uit de A1 en de B1 mee. Daarvan spelen er iedere wedstrijd twee mee in de hoofdmacht. Afgelopen zondag waren dat Bo van de Brink en Pip van 't Hek, die prima hebben gespeeld. Zo zien de junioren dat er voor hen ook perspectief is bij Gooische. Je weet ook dat er aan het einde van het seizoen door andere clubs aan speelsters wordt getrokken. Dat is nu eenmaal zo. Maar ik wil er bij Gooische geen vreemdelingenlegioen van maken. Al onze juniorenteams spelen landelijk op het hoogste niveau. Talent is er meer dan voldoende. Alleen moet je dat blijven doorontwikkelen totdat ze rijp zijn voor het eerste team. Laat als club zien dat er voor hen een toekomst is en houd het daarnaast ook leuk en gezellig. Dat kan best samengaan. "