Chiropractors Vincent Gimbrere en Dieuwertje Schuringa.
Chiropractors Vincent Gimbrere en Dieuwertje Schuringa.

Focus ligt op lagerug- of nekklachten

BUSSUM "Een chiropractor is gespecialiseerd op het gebied van rug- en nekklachten, maar bij ons kun je ook terecht als je bijvoorbeeld schouder-, heup-, knie- of hoofdpijnklachten hebt", vertellen chiropractors Dieuwertje Schuringa en Vincent Gimbrere, die in 2015 met de praktijk Vivante zijn begonnen en een stijgende lijn zien.

"Chiropractie is voor iedereen en we zien baby's tot mensen dik in de tachtig", aldus Dieuwertje. "Bij het eerste consult wordt gekeken wat de beste behandeling is. De focus ligt veel op lagerug- of nekklachten. Hoe die klachten ontstaan, is niet altijd duidelijk. Je kunt aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen, maar vaak is het gewoon de leefstijl. Mensen zitten over het algemeen veel uren per dag. We worden wakker en gaan zittend ontbijten, rijden met de auto of trein naar het werk, werken zittend achter het bureau, lunchen zittend en vaak na een dag hard werken zitten we 's avonds moe op de bank. Ook kinderen en jongvolwassenen brengen veel tijd achter hun computer, telefoon of bijvoorbeeld Nintendo door."
Wat is het advies om daar dan zo goed mogelijk mee om te gaan. Vincent: "Ga tijdens of na je lunchpauze een wandeling maken. Haal tussendoor regelmatig een kopje koffie, thee of water. Ook dynamische werkplekken kunnen een oplossing zijn, zoals staand werken of een laptopstandaard op je bureau. Maar dit moet je dan ook afwisselen, dus niet de hele dag gaan staan. Ga 's avonds wat vaker van de bank af en maak een korte wandeling in de buurt. Voor kinderen is dat ook beter. Laat ze bijvoorbeeld 30 minuten achter de computer zitten en dan 10 minuten bewegen. Maar klachten kunnen natuurlijk ook komen doordat je verkeerd hebt getild of een verkeerde beweging hebt gemaakt en het in je rug is geschoten. De kern van deze symptomen bevindt zich vaak in de wervelkolom en zenuwstelsel en we gaan dan kijken welke behandeling het beste past." Dieuwertje is ook gespecialiseerd in zwangere vrouwen, baby's en kinderen. "Een behandeling bij baby's is aangepast en anders dan bij volwassenen. Baby's kunnen bijvoorbeeld worden behandeld omdat ze een voorkeurshouding hebben en met hun hoofd naar één kant draaien."
Ze vertelt dat er vier pilaren zijn waar ze in de praktijk iets mee kunnen doen. "Dat is goed bewegen, voeding, rustige en stressbestendige mind en slaap. Want kom je wel aan de zeven uur slaap per nacht? Je kunt ook komen voor een massage of yogalessen. Je hoeft dan geen klant bij ons te zijn. Gewoon bellen om een afspraak te maken." Vincent: "Binnen onze praktijk zien we klanten die meerdere klachten met hun gezondheid hebben en wij kijken dan breder. Met voeding zijn we al jaren bezig en volgen verschillende cursussen. In pakjes en frisdranken zitten te veel snelle suikers en slechte vetten die niet bevorderlijk zijn voor je gewrichten en spieren en ontstekingsbevorderend kunnen werken. De vochtbalans in je gewrichten raken verstoord en kunnen verstijven. Maar stress en te weinig slaap zijn ook niet goed voor gewrichten. Ook valt ons soms op dat klanten bepaalde terugkerende klachten hebben en dat kan door verschillende oorzaken komen. We proberen dan te kijken naar de verschillende pilaren van gezondheid. We zullen ons hier in de praktijk verder in blijven ontwikkelen met bijvoorbeeld gezondheidsprogramma's." Voor meer informatie kijk op www.praktijkvivante.nl.