Catharina van der Meer met de jongeren die in de studio aan de slag waren.
Catharina van der Meer met de jongeren die in de studio aan de slag waren. Foto: Yvette de Vries

'Jongeren weten zelf wel wat er speelt'

Geen scala aan activiteiten voor jongeren. STAD GOOI laat jongeren zelf met ideeën komen. Dat levert gemotiveerde jongeren op die ook gericht samenwerken.

BUSSUM "We hebben echt een andere filosofie op het werken met jongeren", steekt Catharina van der Meer van wal. Ze is sinds juli 2014 het gezicht van STAD GOOI. Ze kiezen niet voor de klassieke manier van aanbod van allerlei activiteiten, maar laten jongeren zelf met ideeën komen en bieden dan ondersteuning. "Wij selecteren de doelgroep niet op wat er misgaat. De jongeren komen hier omdat ze zelf iets willen opzetten of gewoon nieuwsgierig zijn." Die aanpak lijkt goed te werken.

In de 3,5 jaar dat ze actief zijn in Bussum zijn er al talloze jongeren binnen komen lopen met de meest uiteenlopende ideeën. Van een complete modeshow en het aanleggen van een skatebaan tot een vlog over jongeren en financiën en een studio waar ze muziek kunnen mixen en opnemen. Catharina is overigens niet zo happig op het labelen van de projecten als 'succesvol' of 'groot'. Daar zit voor haar niet het succes van STAD GOOI.
"Als je ziet dat iemand uit zijn comfortzone stapt en zichzelf ontwikkelt of dat ene stapje zet en in zichzelf gaat geloven: daar gaat het om en dat de jongeren het zelf doen. Elk project is bijzonder en een stap uit de comfortzone doet de ene jongere met iets heel kleins en de andere met iets heel groots. We gaan geen dingen voor jongeren bedenken en ook niet vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Want zo werkt het niet. Je moet ze niets aanbieden, maar zelf iets laten bedenken. Dan sluit het aan op hun belevingswereld. Zij weten wat er speelt en het verandert ook zo snel. Je kunt dat niet vastleggen in wat wel en niet werkt en ook geen strategie bedenken en deze dan uitvoeren."
Ze hebben ook geen specifieke doelgroep op het oog, anders dan dat de jongeren iets willen doen. "Het is hier geen chillplek maar een werkplek", aldus Catharina.
En jongeren die elkaar in het dagelijks leven niet zo snel zouden tegenkomen ontmoeten elkaar hier. Catharina geeft een voorbeeld: "Er lopen nu twee muziekprojecten en bij elk evenement is een dj of muziek nodig. Ze horen van elkaar en zoeken elkaar dan op." Een mooi voorbeeld daarvan is de studio waar ze in de zomer mee zijn begonnen. "Jongeren kunnen zich daarvoor per week aanmelden. Muziek opnemen, oefenen en video's maken. Eén jongere begint en ze zetten zich in om anderen erbij te betrekken."
Het is dus vooral de begeleiding die STAD GOOI biedt. "Jongeren komen met een idee, maar soms zit er ook nog een vraag achter de vraag." STAD reikt tips aan voor bijvoorbeeld financiering van een project of helpt met het verder uitwerken van een idee. En ze stellen kaders. Catharina: "We proberen erachter te komen wat ze willen en hoe ze hun idee zo tof mogelijk kunnen maken. We brengen ze in contact met mensen of organisaties die hen kunnen helpen en er zitten in zo'n proces ook leermomenten."

STAD

STAD iwerd tien jaar geleden op gericht door Robin Ruben en Bart van Duin en is in een aantal steden actief. Robin vertelt dat STAD nog steeds als een nieuwe manier van werken wordt gezien. "Er is niet zo veel innovatie in jongerenwerk", is zijn conclusie. Zelf zijn ze overigens wel weer met iets nieuws bezig. Robin: "We willen meer bedrijven en maatschappelijke organisaties bij STAD betrekken."