Burgemeester Han ter Heegde voor de camera van GooiTV en BussumsNieuws.
Burgemeester Han ter Heegde voor de camera van GooiTV en BussumsNieuws. Foto: Bob Awick

'Het loopt goed in Gooise Meren, ook de inwoners gaan ervoor'

BussumsNieuws en GooiTV interviewen burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren voortaan om de week.

GOOISE MEREN "De deur voor Weesp staat nog altijd open", zegt burgemeester Han ter Heegde over het fusieproces in de regio. Inmiddels zoekt ook Wijdemeren toenadering.

U bent een jaar geleden begonnen. Hoe bevalt het?

"Het was een goed jaar, zo zie ik het. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik ben hier meteen komen wonen. Dat geeft rust, want je kunt dan veel fietsen en het geeft meteen het gevoel bij de gemeenschap te horen, je snuift ook dingen op. Politiek is het zwaar, als fusiegemeente. We hebben een goed ambtenarenapparaat dat, en dat valt mij echt op, na anderhalf jaar goed ingewerkt is. Ik merk ook dat men vanuit de bevolking zegt: we gaan er nu voor. Het loopt goed, ik geniet ervan."

Weesp zegt te kiezen voor een samengaan met Amsterdam en niet met Gooise Meren. Wat vindt u van die afwijzing?

"De gemeenteraad van Weesp beslist erover, daarover geen enkel misverstand. Maar als je kijkt naar de vestingsteden en de Vecht, wat is er dan niet evidenter dan verder te gaan met Gooise Meren. Dat geldt ook voor de samenwerking in de regio. Daarnaast is het zo dat de invloed van de Weespers groter is in een Gooise Meren met zo'n 80.000 inwoners dan wanneer ze opgaan in het veel grotere Amsterdam. Maar... er kwam een onderzoek tussendoor dat uitwees dat het bedrag per inwoner in Amsterdam twee keer zo veel is. Die afweging heeft men in Weesp gemaakt. Onze deur blijft gewoon open staan. Er komt nog een referendum. Wij hopen het beste voor Weesp en wachten de nieuwe ontwikkelingen verder af."

De volgende partner staat voor de deur: Wijdemeren wil praten over een ambtelijke fusie.

'Ook voor Wijdemeren moet bestuurlijke fusie stip op horizon zijn'

"Het is wat laat, maar ik heb altijd geleerd: als er een verzoek is om te praten, dan moet je ook gaan praten. Dus staan wij open voor een gesprek. Ik zal in dat gesprek enkel opsnuiven en daarna terugkeren naar raad en college. Je moet open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Er is wel één duidelijke richting die onze gemeenteraad hierin aangeeft: een ambtelijke fusie is prima, maar er moet wel altijd een bestuurlijke fusie als stip op de horizon staan."

Iets anders: de vermakelijksheidsretributie. Kunt u dat toelichten?

"Voor grote instellingen als het Muiderslot, Spant! en Oud Valkeveen maken wij kosten: denk aan het parkeren, de boa's en het groenbeheer. Het idee is: dit zijn goedlopende instellingen, kunnen wij die niet iets vragen om de kosten die wij maken te dekken. Muiden had het al, Naarden en Bussum niet. De raad heeft gezegd: werk eens uit dat er zo'n heffing in heel Gooise Meren komt. Daar ageert men nu tegen. Het is een beetje een heftige discussie aan het worden. Ik hoop dat we daar in redelijkheid uit kunnen komen. De raad moet daar de komende periode over beslissen."

Voor Bussum komt de centrumvisie aan de orde. Wat staat erin?

"Daarin komen met name de grote discussiepunten aan de orde: de Vonk Villa, Scapino, de mogelijke verplaatsing van Albert Heijn. De raad stelt naar verwachting een dezer dagen de economische visie vast en daarin staat ook het oppimpen van het centrumgebied Bussum. Wij vinden dat we kort daarna over die hete hangijzers tot bespreking moeten komen. Er moet één pakket komen met al die voorstellen daarin, zodat je tot één afweging kunt komen. We gaan hierin nu echt tempo maken; ik verwacht in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid hierover. Iedereen wordt daar weer bij betrokken."