Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Anna Slaghek

In een binnenkort te verschijnen boek over de Bensdorp-chocoladefabriek wordt getoond dat deze fabriek een familiebedrijf was van in feite twee families. Net als bijvoorbeeld Vroom & Dreesmann en Peek & Cloppenburg. Maar omdat als merknaam Bensdorp is gevoerd, bleef de naam van de familie Van Veen-Slaghek steeds op de achtergrond.

In de geschiedenis van het chocoladeconcern spelen naast de vaders en zonen Bensdorp dus verschillende heren Van Veen en Slaghek een rol. En ook een vrouwelijk lid van deze tweede 'bedrijfstak' heeft een stempel op de ontwikkeling van de Bussumse fabriek gedrukt. Deze Antonia van Veen-Smithuysen ('weduwe Slaghek') speelde zelfs een sleutelrol bij de komst van de chocolademakers naar Bussum.

Door haar eerste huwelijk met de steenrijke Amsterdamse wijnhandelaar Jan Slaghek kwam Anna (1830-1914) in de loop van de negentiende eeuw geregeld in de Gooise dorpen. De Slaghekken waren generaties lang bezitters van grond en huizen in deze omgeving. Zo weten we dat tussen Bussum en Naarden een herenhuis met bijbehorende boerderij van de wijnkopers heeft gestaan. Bij de vaststelling van de nieuwe gemeentegrens bij de afscheiding van Bussum van Naarden in 1817 werd het land van 'De Heer Slaghek' doorsneden. Het Bussumse bedrijventerrein De Nieuwe Vaart en het Naardense Van Goghkwartier liggen op Slaghek-gronden.

De kennis over Bussum die Anna Smithuysen inbracht in haar latere huwelijk met Bensdorp-compagnon Van Veen heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan het besluit Bensdorp in het dorpje Bussum te vestigen. Want door toedoen van koffie- en theehandelaar Van Veen verrezen een briketten- en een chocoladefabriek tussen de boerderijen en de villa's.

Dit tweede huwelijk was buiten gemeenschap van goederen gesloten. Ongewoon in 1873. Mevrouw Van Veen was evenals haar man in de periode 1875-1895 mede-eigenaar van de Bensdorp-fabriek. Zij investeerde er uit haar persoonlijk vermogen zeer grote bedragen in en heeft meerdere keren in moeilijke tijden het voortbestaan van het bedrijf mogelijk gemaakt.

Hans Jonker

Mw. A.F.D.M. van Veen-Smithuysen
: Het echtpaar Van Veen-Smithuysen voor hun Villa Gudela (Nieuwe ’s Gravelandseweg 16)