Burgemeester Han ter Heegde en loco-burgemeester Eric van der Burg uit  Amsterdam hielden eerder deze maand hun pleidooi in Weesp.
Burgemeester Han ter Heegde en loco-burgemeester Eric van der Burg uit Amsterdam hielden eerder deze maand hun pleidooi in Weesp. Foto: André Verheul

Wat ging er mis? Waarom wil Weesp liever met Amsterdam?

In raad stemmen twaalf mensen voor Amsterdam en vijf voor Gooise Meren. Wat ging er mis?

GOOISE MEREN De raadsfracties in Weesp konden maandag hun keuze voor de fusie toelichten. Van de partijen gaan WSP, GroenLinks, D66 en de PvdA voor Amsterdam, samen goed voor twaalf zetels. De VVD, het CDA en de DSB (samen vijf zetels) hebben een voorkeur voor Gooise Meren.

Voorzieningen, zorg, bestuurskracht en geld: op die punten heeft Amsterdam de inwoners van Weesp meer te bieden dan Gooise Meren, zo zeggen de fractievoorzitters van WSP, GroenLinks, PvdA en D66.

Amsterdam

"Het kindpakket is in Amsterdam echt top. Wij kiezen voor een sociaal Weesp", zegt de WSP en wijst daarnaast op de economische kracht van Amsterdam. "De zorg moet goed, efficiënt en dicht bij de burger georganiseerd zijn. Amsterdam lijkt met haar aanbod op deze en andere belangrijke punten beter te voldoen dan Gooise Meren", stelt GroenLinks. D66 verklaart: "Bij Amsterdam kunnen we onze voorzieningen niet alleen behouden, maar zelfs verbeteren." De PvdA verwacht meer werkgelegenheid, goed buurt- en wijkwerk en lagere woonlasten. "Amsterdam was voor ons een outsider, maar heeft ons hart veroverd."

Gooise Meren

Het CDA kiest voor Gooise Meren, waar een grotere zeggenschap wordt verwacht. "Wij willen bestuurskracht niet inruilen voor bestuursmacht." De VVD vindt de zorg in Gooise Meren goed geregeld en zegt: "Amsterdam rammelt met vage toezeggingen en een zak geld. Geld maakt niet gelukkig." De DSB wijst op het stevige kernenbeleid van Gooise Meren. "Wij gaan voor de menselijke maat. Weesp is beter af als ze voor de regio Gooi en Vechtstreek behouden blijft."

De avond van vanavond was anderhalve week vóór de officiële beraadslagingen en besluitvorming in de gemeenteraad. Die staan op 9 november op de agenda. Een officiële uitspraak van de gemeenteraad is er dus nog niet. Een eventueel referendum kan het besluit nog uitstellen. Ook de provincie moet zich uitspreken, het parlement neemt het finale besluit over een gemeentefusie.

Hilversum bedroefd

Het voorgenomen besluit van Weesp stemt ook voorzitter Pieter Broertjes van de Gooi en Vechtstreek droevig. "Al ruim 43 jaar maakt Weesp deel uit van de gemeentelijke samenwerking in Gooi en Vechtstreek. Dat is bijna een gouden huwelijk, dat misschien wel volgende week eenzijdig wordt ontbonden. Er is veel gesproken over de liefde die wij voor Weesp voelen en daar vertrouw ik nog steeds op."

En nu?

Het lijkt dus alsof Gooise Meren niet verder kan met Weesp. De gemeente Wijdemeren (met onder andere Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef en Loosdrecht) heeft al gezegd dat ze openstaat voor een verkennend gesprek met Gooise Meren.