De genomineerde foto.
De genomineerde foto. Foto: Lieke Bruijn

Lieke: 'Het was zo'n mooi gezicht'

NAARDEN Ze vond het altijd al leuk om foto's te maken, dus toen ze de oproep van het Wereld Natuur Fonds zag om een foto in te sturen voor een natuurfotowedstrijd, deed ze dat. "Ik kan het altijd proberen, dacht ik." Lieke Bruijn (15) was deze zomer op vakantie in Canada en maakte daar een foto van een regenboog bij de Niagarawatervallen.

door Britte Ham

"Het was zo'n mooi gezicht, die regenboog met al dat water erachter. Ik ben een tijdje blijven staan om een zo mooi mogelijke foto te maken. Het was afwachten op het juiste moment en dan klikken. Dat deed ik toen de vogel langsvloog. Ik was trouwens wel kletsnat van al dat water, omdat ik zo dichtbij stond", zegt ze lachend.

Mobiele telefoon

Ze maakte de foto 'gewoon' met haar mobiele telefoon. "Dat doe ik meestal. Ik vind het erg leuk om mooie foto's te maken op mooie plekken die ik bezoek." Lieke zit in de vierde klas van het vwo op het Goois Lyceum in Bussum. Of ze fotograaf wil worden, weet ze nog niet. "Er zijn zo veel studies die ik leuk vind. De ene dag sta ik op en denk ik dat ik rechter wil worden en de volgende dag is dat undercoveragent of journalist. Maar fotograaf is zeker ook een van de opties."

De wedstrijd, die gaat om de WNF-Frans Lanting Photo Award, is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland. Voor deze wedstrijd zijn in Noord-Holland zes fotografen genomineerd, waar Lieke er één van is. "Er zijn verschillende categorieën: voor kinderen van zes tot elf jaar, voor jongeren van twaalf tot achttien jaar en voor volwassenen. Voor elke categorie wordt een prijs uitgereikt", vertelt Lieke. "Ik ben genomineerd voor de WNF Young Talent Award, dat is de prijs voor mijn leeftijdscategorie."

'Ook al win ik niet, mijn foto komt wel in een speciaal boek'

Frans Lanting

De genomineerden maken een kans op een bokaal en op een meet-and-greet met natuurfotograaf Jasper Doest. De fotowedstrijd wordt voor de vierde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met de bekende natuurfotograaf Frans Lanting. Hij wordt beschouwd als een van de beste fotografen in zijn genre. Hij reist al veertig jaar de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee het respect voor de natuur te stimuleren.
De jury, waarin naast Frans Lanting ook onder anderen presentator Humberto Tan en fotomodel Kim Feenstra zitten, heeft dertig natuurfoto's genomineerd. Er was dit jaar een recordaantal inzendingen: in totaal stuurden 11.559 mensen een foto in.
"Op 26 november gaan we naar Rotterdam, daar worden alle foto's tentoongesteld en daar vindt ook de prijsuitreiking plaats. Tot die tijd kunnen mensen stemmen op de foto's. Elk jaar wordt een boek samengesteld waarin de foto's van alle genomineerden staan. Dat is dit keer ook het geval, dus ook al win ik niet, mijn foto staat er straks ook in. Dat vind ik al spannend."
Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor kunnen mensen stemmen via https://photoaward.wnf.nl/.