De melkkoe als symbool voor de actie die Speelpark Oud Valkeveen voert.
De melkkoe als symbool voor de actie die Speelpark Oud Valkeveen voert. Foto: Bob Awick

Ludieke actie Speelpark Oud Valkeveen tegen voorgenomen 'attractietaks'

GOOISE MEREN Een ludieke actie tijdens het slotweekend van Speelpark Oud Valkeveen: ze haalden na een reeks eerdere protesten een aantal melkkoeien 'van stal' om hun boodschap kracht bij te zetten. Het attractiepark protesteert hiermee tegen de invoer van de vermakelijkheidsretributie voor toeristische attracties in de gemeente Gooise Meren.

Ook van de kant van het Spant! is er grote weerstand tegen de invoer van deze zogenaamde 'attractietaks'. Directeur Paul Haighton vindt het een slecht idee en is van mening dat het niets te maken heeft met de kosten van de voorzieningen. "Het is meer een plan om het gat in de begroting te dichten", reageert hij. Ook stelt hij dat de bezoekersaantallen waarop de gemeente zich baseert niet juist zijn. Als er een heffing komt zal Spant! dan ook zeker bezwaar maken. Haighton stelt dat wanneer de taks al per 2018 in zou gaan dat voor Spant! extra zuur zou zijn. "De meeste van onze kaarten voor volgend jaar zijn al verkocht."

Raad beslist

Of de vermakelijkheidsretributie er komt, beslist op 8 november de gemeenteraad. Zij mag tijdens de behandeling van de begroting haar oordeel vellen over het voorstel van het college om deze belasting in te voeren. Als de raad akkoord gaat dan gaat een kaartje voor Speelpark Oud Valkeveen, Theater Spant! en museum Muiderslot met 60 eurocent omhoog.

Eerder nog was het de bedoeling dat er een belasting van 75 eurocent per kaartje zou komen op alle toeristische attracties. Dat stond in het eerste voorstel van verantwoordelijk wethouder van Financiën, Jan Franx. Die deed na protesten deze handreiking en heeft ook een drempel van 60.000 bezoekers per jaar ingevoerd in de hoop zo meer draagvlak bij ondernemers voor deze impopulaire maatregel te creëren. Maar of dat is gelukt valt te betwijfelen, gezien de laatste stand van zaken.

Gat in begroting

De gemeente deed al een handreiking met een lager bedrag

De handreiking is een 'meevaller' voor de andere toeristische attracties, zoals Pampus (21.000 bezoekers per jaar) en Filmhuis Bussum (55.000 bezoekers per jaar) in de gemeente en tegelijkertijd een tegenvaller voor de gemeente. Die dacht op deze manier 210.000 op te kunnen halen, maar daar blijft 'slechts' 125.000 euro van over.
Oud Valkeveen vindt dat Gooise Meren hen als een melkkoe ziet om de gemeentekas te spekken en stelt dat hun ticketprijs nu nog onder de acceptabele grens van 10 euro zit, maar na verhoging met de attractietaks niet meer en vreest een verlies aan bezoekers. Of alle protesten zin hebben gehad zal nog moeten blijken. Het laatste woord is aan de gemeenteraad, die eerder het college opdracht gaf om met een voorstel voor vermakelijkheidsretributie te komen.