Peter van Bokhorst is bezig met het  schilderen en opknappen van de entree van het theater.
Peter van Bokhorst is bezig met het schilderen en opknappen van de entree van het theater.

Meerjarenplan ingediend om komende jaren in Theater in Zuyd te spelen

Bussum heeft weer een nieuw theater. Het Noord Hollands Toneel heeft het oude Elckertheater omgetoverd in Theater in Zuyd.

BUSSUM Noord Hollands Toneel heeft bij de gemeente Gooise Meren een meerjarenplan ingediend om de komende jaren in Theater in Zuyd haar producties te kunnen maken en spelen. Maar ook andere clubs en toneelverenigingen kunnen in de toekomst het theater huren voor hun voorstellingen.

"We zijn al tijdje op zoek naar een ruimte voor onze voorstellingen", vertelt artistiek leider Peter van Bokhorst. NH Toneel is voortgekomen uit de Plankeniers en hebben 70 jaar met een eigen theater aan de Flevolaan in Naarden gezeten, tot de huur werd opgezegd door de eigenaar. Het toneelgezelschap viel uiteen en een aantal mensen heeft daarna een doorstart gemaakt onder de naam Noord Hollands Toneel. "We zijn gaan zoeken naar een nieuwe ruimte in Huizen, maar dat was niet makkelijk. Op een gegeven moment ben ik in Gooise Meren gaan kijken of daar mogelijkheden waren voor een eigen theater en mijn oog viel op het Elckertheater, het theater onder brede school Breeduit aan de Lange Heul. Ik heb gesprekken gevoerd over de locatie met oud-wethouder Nen van Ramshorst en daarna met de wethouders Miriam van Meerten en Jan Franx."
"Aan het theater moet wel veel gebeuren. Er ligt bijvoorbeeld een prachtige balletvloer in, maar vanaf de tribune kun je alleen de hoofden van de spelers zien omdat de tribune niet genoeg oploopt. Dit hebben we dan ook besproken met de gemeente en dan kun je twee dingen doen: de vloer ophogen - maar het leek ons geen goed idee om als acteur dicht bij het plafond te moeten spelen - of de tribune verhogen. Ook de toegang naar het theater is niet ideaal, want bezoekers moeten door de school naar het theater lopen. We hebben daarom de theateringang als proef verplaatst naar de Akkerlaan en deze wordt tijdens de voorstellingen gedecoreerd met fotowanden en een rode loper. De ontvangstruimte is nu in de theaterzaal omdat de aula van de school er niet geschikt voor is. Verder heeft het theater geen eigen licht- en geluidsinstallatie. Dat huren we per productie in. NH Toneel ontvangt overigens geen subsidie van de gemeente en draait mede dankzij de inzet van vrijwilligers. De gemeente subsidieert alleen Spant! en als groep kun je daar vaak maar één keer een optreden geven in de kleine zaal, terwijl het juist leuk is om een productie een aantal keren te spelen."

Peter vertelt dat het meerjarenplan bij de gemeente is ingediend en dat ze drie jaar willen proberen of het haalbaar is om in dit theater te blijven en de loop erin te krijgen. "We gaan met de gemeente per jaar inventariseren of het haalbaar is. Om geen extra kosten te maken, hebben we nu tijdelijk de toneelvloer verhoogd zodat de bezoekers de acteurs goed kunnen zien spelen. Ook willen we het theater verhuren aan andere verenigingen en clubs uit de regio, zoals een muziek- of toneelvereniging of balletschool. We zijn aan het kijken of er belangstelling is van professionele producenten om de zaal overdag te gebruiken voor het monteren van kleine voorstellingen of try-outs. Op deze manier kunnen we de huur betalen. De scholen, maar ook de buurtbewoners, zijn erg positief dat het theater weer in gebruik is. Daarom willen we beide graag bij het theater betrekken met theaterworkshops voor kinderen, jongeren en 55-plussers. Het is nu aan ons om het voormalige theater in Breeduit, met iets meer dan 100 stoelen, weer een nieuw leven in te blazen."
NH Toneel gaat dit eerste seizoen alleen maar eigen producties spelen. Zo speelt er de komende twee weken nog de tragikomedie 'Maatjes'. Daarna volgt er half november een aangrijpende voorstelling 'Waterman' van Helmert Woudenberg en de kindervoorstelling 'Wintersprookje".

Meer informatie op
ww.nhtoneel.nl.