Josh duikt vanaf het startblok het water in.
Josh duikt vanaf het startblok het water in.

Talentvolle zwemmer Josh (13) laat zich niet beperken

Ondanks dat Josh Renkema is geboren met een open ruggetje zwemt hij als de beste. Hij traint zelfs bij de Paralympische Juniorenselectie.

BUSSUM De 13-jarige Josh Renkema is een fanatiek zwemmer en werd in 2015 uitgeroepen als 'Sporttalent van het Jaar' door het Fonds Gehandicaptensport. En dat was niet zonder reden, want Josh is geboren met een open ruggetje.

"De artsen vertelden ons bij zijn geboorte dat hij weinig zou kunnen", aldus vader Fred. "Gelukkig hebben de artsen geen gelijk gekregen." Wel heeft Josh veel operaties moeten ondergaan, maar zijn ouders hebben hem altijd gestimuleerd om in beweging te blijven en heeft hem zo zelfstandig mogelijk opgevoed. Op zijn zesde jaar is Josh gaan zwemmen bij de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland in zwembad De Lunet in Naarden en daar heeft hij zijn zwemdiploma A, B en C gehaald.
"Josh wilde graag door met snorkelen, maar door zijn aandoening kan hij zijn voeten niet gebruiken. Hij zwemt met zijn armen. Josh heeft wel een beenslag, maar dat is heel beperkt."

Proeflessen

John Vermeulen, één van de vrijwillige instructeurs van Sportclub Gooi- en Eemland, stelde voor dat Josh lid zou worden van een zwemsportvereniging. "Na een paar proeflessen bij De Otters Het Gooi in Bussum zwemt hij daar nu zo'n drie jaar met veel plezier." Josh won in 2015 de titel 'Sporttalent van het Jaar' en was te zien bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. "Hij zwemt nu ook bij Paralympische Juniorenselectie van de KNZB. Josh is dan ook zeer serieus met het zwemmen bezig. Hij doet alle slagen, dus de vrije, rug-, school- en vlinderslag en traint vijf keer in de week. In januari zevenmaal per week. Josh wordt getraind door zijn eigen coach Coby Visser en door de toegewijde trainers van De Otters Het Gooi."
Het afgelopen seizoen heeft hij meegedaan met Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen (NJJK) voor de korte baan (25 meter). Ook had Josh zich gekwalificeerd voor het NJJK Lange baan (50 meter), maar helaas moest hij vlak voor de kampioenschappen geopereerd worden. Josh beoefent het wedstrijdzwemmen naast zijn school. Hij zit op de Comenius College in Hilversum, die een 'Topsport Talentschool' is. Dat wil zeggen dat hij een goede begeleiding krijgt om zijn studie en het zwemmen te combineren."

Stimuleren

Fred hoopt dat het verhaal van Josh andere kinderen met een handicap stimuleert om, ondanks de beperkingen, actief en sportief in het leven te staan, iets van je leven te maken en dingen te ondernemen. Of dat nu zwemmen of iets anders is, dat maakt uiteraard niet uit. "Josh is natuurlijk ook met zijn toekomst bezig. Op sportief gebied wil hij graag meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 of 2028. Josh wil ook graag architect worden. Een sportieve carrière komt eens tot een einde en dan is het raadzaam om een goede opleiding gevolgd te hebben. We wachten het rustig af, maar met Josh komt het zeker goed. Daar hebben we alle vertrouwen in en uiteraard zijn we heel trots op wat hij nu al in zijn leven bereikt heeft."

'Ik hoop dat Josh andere kinderen met handicap kan stimuleren'