Afbeelding
Foto:

Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn

Aan de Prins Hendriklaan nr. 7 staat een charmante villa, verborgen achter hoge hagen. De eerste bewoner, Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn, is commissaris bij de N.V. Deli Maatschappij. Anton is op 9 december 1855 geboren te Sneek.

Hoe is het mogelijk dat deze Friese jongeman een succesvol ondernemer in tabak en rubber wordt in Nederlands-Indië en de positie verwerft van commissaris van de N.V. Deli Maatschappij?

De ouders van Antonie zijn Isaac de Stoppelaar Blijdesteyn en Catharina Haga. Het gezin wordt verblijd met zes kinderen: Daniël, Bouke, Hillegonda, Geertruida Maria, Maria en onze Antonie (1855 – 1928).

Misschien heeft grootvader Daniel de Stoppelaar Blijdesteyn zijn kleinzoon Antonie op de koloniale handel gezet. Hij is vennoot van een firma voor Handel in Koffij, Thee, Suiker en Tabak.

In 1869 richten Jacob Nienhuys en Peter Wilhelm Jansen een tabakscultuurmaatschappij op met de naam Deli Maatschappij. Deli-tabaksblad wordt een begrip.

Rond 1900 komt de auto-industrie op gang en neemt de vraag naar rubber toe. De Deli Maatschappij ontgint stukken oerwoud op Sumatra en start rubberplantages.

Stichting Blijdesteyn

Op 2 januari 1928 overlijdt Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn in de ouderdom van 72 jaren. Hij is ongetrouwd gebleven. Anton wordt begraven op Zorgvlied.

Het grootste deel van zijn vermogen heeft hij ondergebracht in een stichting die tot doel heeft verpleegsters en kantoormeisjes de gelegenheid te geven te herstellen van uitputtend werk. De verpleegsters hebben hem bijgestaan in zijn depressies en de kantoormeisjes hebben hem bijgestaan in de correspondentie en administratieve afhandeling van de verslagen. Hij weet wat hun inspanning is geweest en hoe karig hun beloning was.

12 september 1928 wordt de vakantievilla, geschikt voor het verblijf van twaalf jongedames, officieel geopend. Op de hoek van de Soestdijkerstraatweg en de Curaçaolaan te Hilversum.

De Stichting Blijdesteyn (www.stichtingblijdesteyn.nl) biedt alleenstaande, minvermogende jonge vrouwen een reisbeurs aan.

Met deze stichting maakt Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn iets waar van de vierde regel van de korte principeverklaring van de Doopsgezinde Gemeenschap:

Dopen wat mondig is,

Spreken dat bondig is

Vrij in 't christelijk geloven

Daden gaan woorden te boven.

Gerard Hoogendijk

Raad van Commissarissen N.V. Deli Maatschappij. Uiterst rechts Antonie de Stoppelaar Blijdesteyn.
Villa Prins Hendriklaan 7