In de finale vorig seizoen was Hilversum nog te sterk voor 't Gooi.
In de finale vorig seizoen was Hilversum nog te sterk voor 't Gooi. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Voor rugbyers van 't Gooi telt dit jaar alleen de titel

Vijf maanden na de finale om het Nederlands rugbykampioenschap treffen Hilversum en 't Gooi elkaar zaterdag opnieuw. Een favoriet is er niet.

NAARDEN Dat Hilversum en 't Gooi de twee beste teams zijn van Nederland is na vijf wedstrijden in dit nog prille seizoen nu al wel duidelijk. Beide ploegen wisten al hun wedstrijden tot nu toe te winnen.

In de duels tussen landskampioen Hilversum en grote uitdager 't Gooi is er altijd veel strijd, emotie en tomeloze inzet. Er is nog altijd wat 'oud zeer' tussen beide clubs, omdat 63 jaar geleden een aantal Hilversummers die bij 't Gooi speelden niet meer naar Naarden wilden fietsen; zij richtten rugbyclub Hilversum op.
In de keiharde duels is er wel respect voor elkaar. Na afloop worden de emoties met een goed glas bier weggespoeld. De insteek bij 't Gooi en Hilversum is altijd identiek: alleen winnen telt.

't Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan gaat na de 47-22 thuiszege van zaterdag tegen de Bassets met een goed gevoel naar Hilversum: "We hebben een goed team, zijn in de breedte sterker geworden en spelen op een hoger niveau dan het vorig seizoen. Na zaterdag Hilversum en de week daarop thuis tegen DIOK uit Leiden, dat derde staat, weten we waar we staan. De eerste helft van het seizoen gebruiken we om goed aan het tweede deel van de competitie te beginnen. Dan gaat het om de prijzen; alleen de titel telt dit jaar."
De twaalf ploegen uit de ereklasse van het rugby spelen tot half december een halve competitie. De top zes speelt volgend jaar een hele competitie en de nummers één en twee plaatsen zich voor de finale om de titel. De 27-jarige Langelaan, die al vijf jaar bij 't Gooi speelt, wil zaterdag revanche voor de verloren finale in mei: "De wedstrijden tegen Hilversum zijn altijd speciaal. Vorig jaar hebben we er één - en nog wel in Hilversum - van hen gewonnen. Dus waarom zaterdag niet."
Zane Gardiner is de nieuwe coach van 't Gooi en heeft tactisch het nodige veranderd. De 38-jarige Nieuw-Zeelander rekent zich ondanks de goede seizoenstart nog niet rijk. "We werken hard en zijn op de goede weg, maar het moet nog beter. We hebben meer uitdagingen nodig tegen sterke tegenstanders. Na de eerste helft van het seizoen maken we de balans op en weten we waar we nog aan moeten werken."

Hilversum komt in de laatste wedstrijden pas in de tweede helft op dreef. Coach Marcus Holden moet zijn spelers na de eerste helft regelmatig tot de orde roepen, zoals afgelopen zaterdag tegen laagvlieger DSR in Delft. Uiteindelijk wist Hilversum dat duel met 68-12 te winnen. Dé Beukers, technisch adviseur bij Hilversum: "Het was drie keer niks en ongeïnspireerd. Zo'n instelling is tegen 't Gooi fataal, maar ik verwacht dat de ploeg zaterdag geen motivatiepreek nodig heeft."

Hilversum-speler Sep Visser loopt zich warm voor de komende clash: "Ik heb echt zin in om weer eens een topwedstrijd te spelen. De wedstrijden tegen 't Gooi hebben altijd iets speciaals en daar kijken we naar uit. We zijn er klaar voor om de strijd met 't Gooi aan te gaan."