Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia zeer warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm met soms regen en een stevige wind.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. Af en toe schijnt de zon. Het is vrij warm met in de middag 19 à 20 graden bij een matige zuidoostenwind. In de nacht naar vrijdag en in de ochtend regent het enige tijd. Later klaart het geleidelijk op. De naar zuidwest gedraaide wind neemt iets in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm.

Het weekeinde

In het weekeinde is het sterk wisselvallig. Zaterdag schijnt af en toe de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. Het wordt zo'n 15 à 16 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Met een maximumtemperatuur van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Weetje

Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.